Grécko: "No-go" zóna v Aténach?
16 | 05 | 2019 I Maria Polizoidou

Rastúci problém v Grécku sa dostal do povedomia verejnosti 4. apríla 2019 kvôli útoku na Pobrežnú stráž počas drogovej razie v Aténach. Niektorí oponenti vlády, ktorá je pod taktovkou krajne ľavicovej Syrizy, pripisujú čulý obchod s drogami nebezpečné spojenectvo medzi gréckymi politickými anarchistami a ilegálnymi imigrantmi. Anarchisti sa v Grécku hlásia ku "krajnej ľavici". Podľa agentúry Reuters:


"Mnoho samozvaných anarchistov, z gréckeho slova 'Anarchia', čiže bezvládie, o sebe hovorí, že sú pacifistickí, ale niektoré skupiny anarchistov nemajú s použitím násilia problém. Podľa úradníkov, anarchistov a súdnych svedectiev vyvolalo v Grécku šesť rokov ekonomickej recesie novú vlnu ľavicovej bojovnosti . "

Incidentu zo 4. apríla 2019 predchádzalo zatknutie sýrskeho štátneho príslušníka gréckymi orgánmi na trajekte v prístave Pireus. Sýrčan mal pri sebe 200 gramov marihuany a uviedol, že si ju kúpil od egyptského drogového dílera v štvrti Exarchia v Aténach.

Osem členov Pobrežnej stráže a prokurátor okamžite odišli do Exarchie, aby v byte drogového dílera vykonali raziu. Jeho byt sa nachádza v jednej z 50 budov, ktoré tam sú obsadené nelegálnymi imigrantmi. Keď do budovy agenti Pobrežnej stráže a prokurátori prišli, tak zatkli dve podozrivé ženy, jednu sýrsku štátnu príslušníčku a jednu ženu s dvojitým grécko-austrálskym občianstvom, a zabavili 1,5 kg konope a pištoľ Glock.

Video: Horolezec sa neudržal na skalnej stene. Dramatický pád zachytila kamera
Horolezec si zaumienil pokoriť útes, ktorý nikto pred ním nezdolal, a tesne pred cieľom sa zošmykol do 15-metrovej hĺbky pod sebou. Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Pri opúšťaní budovy boli agenti prepadnutí zo zálohy maskovaným davom, v ktorom mali ľudia na sebe prilby a nepriestrelné vesty. Boli vyzbrojení nožmi, tyčami a útočnými puškami. Dvaja členovia Pobrežnej stráže boli dobodaní a útočníci im odobrali zbrane.

Podľa úradov sa budova, v ktorej k incidentu došlo, sa nachádza v blízkosti skladu zbraní, ktorý má zrejme nejakú spojitosť s "milíciami" v Exarchii, štvrti neslávne preslávené svojimi predchádzajúcimi násilnými útokmi na políciu. Po tomto útoku predseda Únie policajtov Dimosthenis Pakos povedal: "Do Exarchie sa nechodí na prechádzku, rozhodne nie bez silne ozbrojeného sprievodu."

V rozhovore pre televíziu Skai TV 6. apríla 2019 opísal Stavros Balaskas, viceprezident Gréckej federácie policajtov, Exarchiu ako "štát v štáte":

"V tejto štvrti nájdete čisto vojenské štruktúry... čaty, roty, zástavy, a samopaly. A ja už neviem, či my, ako policajný zbor, máme ešte vôbec politický mandát túto štvrť vyčistiť. Je to teraz už asi práca skôr pre armádu."

Organizátori zrušili v stredu počas zápasu Slovensko - Nemecko fanzónu v Bratislave
Organizátori zrušili v stredu počas zápasu Slovensko - Nemecko fanzónu v Bratislave. Dôvodom je nepriaznivé počasie. Domáci ale aj zahraniční fanúšikovia hokeja, sa tak budú musieť presunúť do podnikov v meste. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Michalis Chrysochoidis, bývalý grécky minister verejného poriadku a ochrany občanov, ktorý bol v roku 2002 zodpovedný za zničenie domácej teroristickej organizácie "17. november", 8. apríla 2019 v televízii Skai TV povedal:"... v Exarchii je teraz príliš veľa ilegálnych imigrantov, ktorí obchodujú s drogami a pašujú zbrane ... v podstate majú teraz celú Exarchiu pod kontrolou ... Ak sa tam neodstránia, tak budú problémy ďalej narastať."

11. apríla 2019 uskutočnili v Exarchii silne ozbrojené policajné jednotky raziu v dvoch budovách - ich cieľom boli drogy a zbrane. Počas tejto operácie boli traja ľudia zatknutí za prechovávanie drog a ďalších 90 ľudí bolo predvedené na výsluch. Väčšina z nich boli nelegálne alebo neregistrovaní imigranti. Zdá sa však, že celá táto operácia bola len divadlom pre verejnosť, a jej skutočným cieľom bolo obnovenie rešpektu k bezpečnostným zložkám, ktoré tam boli týždeň predtým napadnuté.

Krokodílie slzy. Ficovi je ľúto, že Stromček končí v politike
Predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi je ľúto, že Viktor Stromček končí v politike. Uviedol to v stanovisku, v ktorom zároveň odmietol špekulácie o dôvodoch Stromčekovho odchodu z postu generálneho manažéra Smeru-SD. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V roku 2017 žilo v Aténach odhadom okolo 3 000 nelegálnych imigrantov bývajúcich v budovách v súkromnom vlastníctve, ktoré sú nezákonne obsadené gréckymi anarchistami.

Od tej doby sa ich počet pravdepodobne zvýšil. Tieto skupiny, ktoré páchajú trestnú činnosť a terorizujú miestnych obyvateľov, v skutočnosti v Exarchii vytvorili "no-go zónu", do ktorého sa boji vstúpiť aj polícia.

Nie je jasné, ako sú tieto skupiny organizované a kto ich financuje. A tiež nie je známe, koľko takýchto imigrantov má väzby na ISIS a al-Kájdu.

Jedna vec je však istá: Ak sa nenájde politická vôľa postaviť sa aliancii anarchistov a nelegálnych imigrantov, tak je budúcnosť ostatných aténskych štvrtí vážne ohrozená.

zdroj: Gatestone Institute