Vojna na dohľad? USA chce poslať proti Iránu 120 tisíc vojakov.
15 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Zástupca ministra obrany Patrick Shanahan predstavil aktualizovaný vojenský plán na vyslanie až 120 000 vojakov na Blízky východ, ak Irán urýchli vývoj jadrových zbraní alebo zaútočí na americkú armádu.


Uviedol to denník The New York Times s odvolaním sa na niekoľko amerických činiteľov zodpovedných za bezpečnosť, oboznámených s novým plánom. Je zrejmé, že sa jedná o ďalší krok k blížiacej sa vojenskej konfrontácii USA a Iránu.

Podľa novín, Shanahan predstavil tento plán 9. mája na stretnutí poradcov prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť.

Nový plán bol vypracovaný pod tlakom "jastrabov" vedených poradcom Trumpa, národným bezpečnostným poradcom Johnom Boltonom, dodáva publikácia.

Podľa novín, počet vojakov vymenovaných v pláne "šokoval" mnoho z tých, ktorí sa s ním zoznámili, pretože približne rovnaký počet amerických vojakov sa zúčastnilo invázie v Iraku v roku 2003.

NA PULZE DŇA: Irán oficiálne pozastavil plnenie záväzkov z jadrovej dohody
15 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Aktualizovaný plán zároveň nepredpokladá pozemné operácie proti Iránu, ktoré by vyžadovali oveľa viac vojakov, napísali New York Times.

Spojené štáty predtým vyhlásili prudký nárast hrozby z Iránu a v tomto ohľade zámer vyslať do regiónu skupinu s lietadlovou loďou "Abraham Lincoln" a strategické bombardéry.