NA PULZE DŇA: Irán oficiálne pozastavil plnenie záväzkov z jadrovej dohody
15 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Irán oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú v roku 2015 uzavrel so svetovými veľmocami. Oznámila to v stredu iránska agentúra ISNA s odvolaním sa na dobre informovaného predstaviteľa miestnej jadrovej agentúry.

Podľa citovaného zdroja bol na pokyn iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti (SNSC) "spustený program", v rámci ktorého bude zastavené plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.
Zdroj citovaný agentúrou ISNA v tejto súvislosti konkrétne spomenul pozastavenie dodržiavania ustanovení obmedzujúcich obohacovanie uránu a produkciu ťažkej vody pre jadrové reaktory, uviedla americká televízia CNBC.

Teherán 8. mája avizoval, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015, a prestane rešpektovať obmedzenia stanovené v tomto dokumente.

Stalo sa tak rok po tom, ako od tejto dohody odstúpila administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorá následne zaviedla embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája 2019 prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám.

Zvyšní signatári (EÚ, Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko) dohodu po jednostrannom odstúpení USA stále dodržovali a usilovali sa ju zachrániť, najmä v ekonomických aspektoch.