Guaidó prosí armádu USA o nastolenie demokracie vo Venezuele.
15 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Zvláštny “vyslanec” venezuelskej opozície v USA, Carlos Vecchio sa budúci týždeň stretne s členmi Južného velenia americkej armády, aby diskutovali o stratégii zmeny režimu v latinskoamerickej krajine. Potvrdil to samozvaný a dočasný prezident Venezuely, Juan Guaidó v utorok na svojej tlačovej konferencii.


"Stretnutie sa uskutoční budúci pondelok,” vyhlásil Guaidó ”Mnou poverený vyslanec, sa stretne s Ministerstvom zahraničných vecí USA a informuje nás o výsledku tohto stretnutia."



Počas víkendu Guaido poveril svojho "vyslanca" v USA, Carlosa Vecchia, aby odoslal list adresovaný americkému admirálovi Craigovi S. Fallerovi zo SOUTHCOM(Južné velenie americkej armády - pozn. red.), v ktorom žiadal o „stretnutie technickej delegácie, s cieľom pokročiť v strategickom a operačnom plánovaní pri obnove demokracie vo Venezuele.”



Tesne pred výzvouo vojenskú pomoc, ktorú opozícia vyslala USA, Faller uviedol, že sa „teší“ na diskusiu o tom, ako môžu USA „podporiť budúcnosť“ disidentov v krajine s cieľom „obnoviť ústavný poriadok“.



Vláda Nicolasa Madura, ktorý dlhodobo obviňuje USA z toho, že "sa nezastavia pred ničím", čo by prinieslo pre nich želanú zmenu režimu v krajine. Tvrdo zaútočil na Guaidóa za jeho snahu pozvať zahraničné vojská, čím podľa neho ide jednoznačne o porušovanie suverenity Venezuely.


"Odmietame pozývací list jedného z vedúcich predstaviteľov štátneho prevratu, ktorý žiada o vojenský zásah vo Venezuele, v mene skupiny pučistov vykonávajúcich teroristické aktivity v snahe vytvoriť zmätok v krajine a destabilizovať našu vlasť,” uviedla Madurova viceprezidentka Delcy Rodriguez začiatkom tohto týždňa.


Prezident Národného zhromaždenia Juan Guaidó, ktorý nemá vo Venezuele žiadnu skutočnú moc, vyzval v januári legitímne zvoleného Nicolasa Madura, aby rezignoval na kreslo prezidenta Venezuely a sám sa vyhlásil za “dočasného prezidenta”. Tento krok následne podporili aj USA s podporou ďalších 50 krajín sveta a uznali jednostranne Guaidóa za prezidenta Venezuely. Ten napriek svojim odvážnym a honosným vyhláseniam, že Venezuelčania sú pripravení povstať, nedokázal zabezpečiť podporu širšej verejnosti a americký štátny prevrat s pomocou armády bol doposiaľ neúspešný. Maduro vyhlasuje, že venezuelčania sú aj naďalej lojálni bolívarským ideálom revolúcie. Jastrabi z Washingtonu, ktorí opakovane prízvukujú, že „všetky možnosti stále ostávajú na stole“, sú pevne odhodlaní „obnoviť demokraciu“ vo Venezuele tým, že privedú opozičného lídra k moci aj za cenu vojenskej intervencie.