Rodičia detí nakazených dyzentériou žalujú firmu "Putinovho kuchára"
14 | 05 | 2019 I TASR

Desiatky detí sa vo viacerých centrách dennej starostlivosti v Moskve nakazili koncom vlaňajšieho roka dyzentériou. Ich rodičia teraz žalujú moskovské úrady i cateringovú spoločnosť, ktorú vlastní oligarcha blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, informovala v pondelok agentúra AP.


V moskovských centrách dennej starostlivosti sa v polovici vlaňajšieho decembra nakazilo celkovo 127 detí. Rodičia 41 z nich podali dve žaloby - jednu voči moskovským úradom a druhú voči jednej zo spoločností vlastnených oligarchom Jevgenijom Prigožinom, ktorá do centier dodávala stravu.

Prvý z procesov sa mal začať už v apríli, súd však pojednávanie pre prebiehajúce vyšetrovanie odložil.

Opoziční aktivisti vinia Prigožinovu cateringovú firmu za prepuknutie dyzentérie v šiestich zo siedmich centier, v ktorých sa choroba vyskytla. Samotná spoločnosť akúkoľvek zodpovednosť popiera.

AKTUÁLNE: Šesť rokov väzenia nepodmienečne dostal Juraj Hossu za zabitie Filipínca Henryho Acordu
Šesť rokov väzenia nepodmienečne dostal Juraj Hossu za zabitie Filipínca Henryho Acordu.Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Hossu sa dnes priznal k zabitiu, preto už súd nevykonával dokazovanie. Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | Roman Suchý/TASR


Petrohradský podnikateľ Prigožin je blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pripomína AP. Cateringové spoločnosti, ktoré buď priamo vlastní alebo sú s ním prepojené, získali zmluvy na zabezpečenie stravy do zariadení v Moskve v celkovej hodnote okolo dvoch miliárd eur.

V Prigožinových reštauráciách sa tiež konajú večere, na ktoré prezident Putin pozýva významné zahraničné osobnosti. Podnikateľ preto získal prezývku "Putinov kuchár".