Krajiny EÚ odobrili interoperabilitu medzi dôležitými informačnými systémami
14 | 05 | 2019 I tasr

Členské krajiny EÚ v utorok na bruselskom stretnutí na úrovni ministrov prijali dve nariadenia, ktorými sa stanovuje právny rámec pre interoperabilitu medzi informačnými systémami EÚ v oblasti spravodlivosti a vnútorných vecí. 


Podľa správy Rady EÚ pre médiá majú tieto nariadenia za cieľ ľahšie zdieľanie informácií, čo výrazne zvýši bezpečnosť v Únii, umožní účinnejšie kontroly na jej vonkajších hraniciach, zlepší odhaľovanie osôb s viacerými identitami a pomôže predchádzať nelegálnej migrácii a bojovať proti nej.

Interoperabilita medzi informačnými systémami v praxi umožní, aby sa tieto systémy navzájom dopĺňali, pomáhali pri správnej identifikácii osôb a prispievali k boju proti podvodom s identitami.

Nariadenia EÚ zavádzajú viacero komponentov interoperability.

Patrí medzi ne Európsky vyhľadávací portál, ktorý príslušným orgánom umožní vyhľadávať údaje súčasne vo viacerých informačných systémoch s využitím biografických a biometrických údajov.

Ďalším prvkom sú zdieľané služby biometrického porovnávania, ktoré umožnia vyhľadávanie a porovnávanie biometrických údajov, ako sú odtlačky prstov či snímky tváre, vo viacerých systémoch.

K interoperabilite patrí aj spoločný archív záznamov o identite, ktorý má obsahovať biografické a biometrické údaje štátnych príslušníkov tretích krajín, ktoré sú uchovávané vo viacerých informačných systémoch EÚ.

A v neposlednom rade je tu detektor viacnásobnej identity, ktorý skontroluje, či údaje o biografickej identite uvedené vo vyhľadávaní existujú aj v iných systémoch, čo umožní vypátranie osôb s viacerými identitami, ale s rovnakým súborom biometrických údajov.

Systémy, na ktoré sa obe prijaté nariadenia vzťahujú, poskytnú podporu vnútroštátnym orgánom v oblastiach bezpečnosti, riadenia hraníc a migrácie, spracovávania víz a v oblasti azylovej politiky.

Nové nariadenia nemenia práva na prístup stanovené v právnom rámci pre každý európsky informačný systém, ale uľahčia a zlepšia zdieľanie informácií.