Rybárov na ruskom Ďalekom východe zachránila lopata
13 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič
Traja ruskí rybári sa prevrátili s motorovým rybárskym člnom v Tichom oceáne. Po šiestich dňoch sa dvaja z nich dokázali vrátiť na pevninu s pomocou jednoduchej lopaty.

V nedeľu 12.5.2019 o tom informovalo ruské Ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Ešte začiatkom marca sa traja priatelia vybrali loďou z južného prístavného mesta Petropavlovsk-Kamčatskij na poloostrove Kamčatka, loviť ryby do Tichého oceána, východne od poloostrova. Cieľom ich plavby bol severne položený prístav Ust-Kamčatsk. Asi 150 kilometrov od brehu ich však zachytila silná vlna, ktorá loď prevrátila.

Dvom z troch mužov sa podarilo dostať sa späť na prevrátenú loď. Ich priateľ však zmizol v búrlivých vodách tichomoria.

Loď sa síce nepotopila, ale prevrátená už nebola schopná ďalšej plavby. Situácia sa zdala byť beznádejná, pretože plavidlo nebolo vybavené žiadnymi veslami. Zachránila ich však povestná ruská vynaliezavosť a neskutočná húževnatosť. Muži objavili na lodi lopatu a použili ju ako veslo s cieľom dosiahnuť pevninu. Úplne vyčerpaní, ale absolútne zdraví sa o šesť dní neskôr vrátili na breh.

Šťastím v nešťastí bol ich vodotesný telefón, ktorý sa im podarilo po prevrátení zachrániť, ale zavolať si záchrannú službu boli schopní až tesne pri pobreží. Záchranári museli prehľadať takmer 50 kilometrov pobrežia, aby napokon zúfalých mužov zachránili a priviedli ich do bezpečia.

Pokusy o nájdenie ich priateľa v označenej oblasti, kde sa loď prevrátila, doteraz nepriniesli žiadny výsledok.