Pompeo zrušil návštevu Moskvy, namiesto nej bude rokovať v Bruseli o Iráne
13 | 05 | 2019 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívi v pondelok Brusel, aby rokoval s európskymi predstaviteľmi o "naliehavých záležitostiach" vrátane Iránu. Informoval o tom v nedeľu miestneho času zástupca jeho rezortu, na ktorého sa odvolávajú agentúry AFP a AP.


Vzhľadom na zastávku v Bruseli šéf diplomacie Spojených štátov zruší návštevu Moskvy, ktorá sa očakávala v pondelok. Pompeo však v utorok podľa pôvodného plánu pocestuje do ruského čiernomorského letoviska Soči, aby sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, dodal nemenovaný predstaviteľ krátko pred odletom ministra z Washingtonu.Minulý utorok Pompeo zrušil návštevu Nemecka, a to len niekoľko hodín pred plánovaným príchodom do Berlína. Namiesto toho neočakávane pricestoval do Iraku na rozhovory s premiérom Ádilom Abdalom Mahdím. V stredu zavítal do Londýna a následne odvolal štvrtkovú návštevu Grónska, pretože sa podľa svojho ministerstva musel vrátiť do Washingtonu.

MIMORIADNA SPRÁVA: V Pardubiciach zavraždili malé dieťa
13 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Pri oboch minulotýždňových zmenách programu na poslednú chvíľu sa Pompeo odvolával podobne na záležitosti týkajúce sa Iránu. Medzi Teheránom a Washingtonom v poslednom čase rastie napätie.

Spojené štáty vyslali uplynulý týždeň do oblasti Perzského zálivu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj svoje bombardéry, pričom v piatok ohlásili aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ. Tieto kroky sú podľa Washingtonu reakciou na obavy z možného zámeru Teheránu zaútočiť na americké sily alebo záujmy v regióne.