„Žiadne záväzky !“ Poliaci demonštrovali proti zákonu USA
12 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Stovky poliakov v sobotu 11.5.2019 demonštrovali pred veľvyslanectvom USA vo Varšave. Pochod demonštrantov bol podľa jeho organizátorov reakciou na nátlak USA, aby Poľsko odškodnilo Židov, ktorí počas holokaustu prišli v krajine o svoj majetok. Demonštráciu už odsúdili mnohé osobnosti z domova aj zo zahraniči a označili ju za antisemitickú, pričom niektorí ju považujú za jeden z najväčších protižidovských protestov v modernej histórii Poľska, ktorý sa naviac netají ani svojou prílišnou protižidovskou otvorenosťou.


Nacionalisti a prívrženci krajnej pravice sa v sobotu stretli s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, kde protestovali proti americkému právnemu predpisu S.447, ktorý je tiež známy ako zákon o kompenzačnej spravodlivosti pre pozostalých (JUST). V minulom roku bol Senátom USA prijatý zákon, ktorý vyžaduje, aby ministerstvo zahraničia USA monitorovalo reštitúcie majetku, zhabaného počas holokaustu v desiatkach dotknutých krajín.


Morawiecki vyjadril podporu demonštrantom a tvrdil, že sú to práve Poliaci, ktorí si zaslúžia kompenzáciu za nacistické zločiny. Demonštranti držali v rukách rôzne manifestačné znaky a symboly, pričom vykrikovali heslá ako "Poľsko nemá žiadne záväzky" či "Toto je Poľsko, nie Polín," čo je hebrejské označenie pre Poľsko.


Odporcovia zákona trvajú na tom, že by to Poľsku spôsobilo vážne hospodárske škody a tvrdia, že Poľsko nikdy nebolo dostatočne kompenzované Nemeckom za jeho nacistické zločiny. Ultrapravicové skupiny vyhlasujú, že sporný americký zákon by mohol prinútiť Poľsko, aby zaplatilo v kompenzáciách pozostalým až 300 miliárd USD.


Nový vyslanec amerického ministerstva zahraničných vecí pre antisemitizmus, Elan Carr, bol nedávno vo Varšave, kde zdôraznil, že USA požadujú od Poľska nateraz iba nezáväzný súhlas s prijatím opatrenia na odškodnenie obetí holokaustu. Uviedol tiež, že Washington uznáva Poľsko ako obeť nacistickej okupácie.


V súčasnosti v Poľsku zaznamenali pravicové skupiny nárast svojej popularity, vďaka ostrej kritike Európskej únie v celom spektre otázok, od ochrany životného prostredia až po reformu súdnictva.