Poznáte zbrojovku Lockheed? Asi nie, keďže ročne "kešuje" milióny v úplatkoch po svete
11 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Od Kolumbie cez Švédsko, Taliansko až po Japonsko, "investoval" americký zbrojársky koncern Lockheed naprieč svetom milióny do podplácania.


V európskych kuloároch sa šepká, že politické strany v Taliansku a Bavorsku sa obávajú odhalenia tejto korupcie. Zapletení v nej majú byť dvaja japonskí ministerskí predsedovia a taktiež holandská kráľovná. K tomu sa do podozrenia dostávajú politici, generáli, manažéri z najmenej pol tucta krajín.

Trump berie Venezuelu vážne. Spolu s jastrabom Boltonom niečo chystajú
Americký prezident v rozhovore s novinármi priznal, že "obrusuje ostré názory" svojho národného bezpečnostného poradcu Johna Boltona. Čítať ďalej
11 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Vec vyšla najavo, keď výbor amerického Senátu pod predsedníctvom Franka Churcha vypočúval na verejnom zasadnutí revízorov a prezidentov firmy. Len od roku 1970 – konštatuje chmúrna správa z Washingtonu – vyplatila spoločnosť Lockheed do zahraničia najmenej 24,4 miliónov dolárov na úplatkoch.

Korupčné peniaze tiekli do krajín ako je Nigéria, Mexiko, či Kolumbia, Južná Afrika, do Turecka a Japonska, napriklad prostredníctvom schránkových firiem, ktoré sídlia v Paname a v Lichtenštejnsku.