Komentár Jany Teleki: Do práce pán Čižnár, rukavica je hodená, pozriete sa aj na Beblavého priateľov?
08 | 05 | 2019 I Jana Teleki

Nedávna tlačová konferencia SAS, na ktorej vystúpila bývalá pracovníčka ministerstva pôdohospodárstva a bývalá členka strany Spolu vyvolala presne očakávané reakcie. Šubová verejne vystúpila a popísala model korupcie na ministerstve cez rodinné a osobné väzby vedúceho pracovníka pána Mitošinku, jeho profesionálnu minulosť a prepojenie na spoločnosť Deloitte a spôsob ako spoločnosť inkasovala lukratívne platené činnosti. Verejné tajomstvo bolo spresnené a Šubovej snaha vec riešiť v rámci prerokovania s pani ministerkou zostala nevypočutá, k stretnutiu nedošlo a ona bola prepustená.


Vojna štyroch

Ministerstvo samozrejme reagovalo na tému a vyjadrilo sa, že od roku 2017 so spoločnosťou nepracuje,  zmluvu iba zdedilo a rozsah spolupráce následne bol minimálny. Podobne reagovala aj spoločnosť Deloitte, ktorá operuje s vlastným dobrým menom a povesťou, 25-ročnou prítomnosťou na Slovensku a inými pozitívnymi referenciami, na základe ktorých vo všeobecnosti odmieta akúkoľvek účasť na korupcii alebo inom spôsobe zvýhodňovania.

K trojici sa pripojil Beblavý z PS – Spolu, ktorý obvinil Sulíka zo zákerného napadnutia svojho spojenca. Hoci sa strana SAS intenzívne vyjadruje, že do volieb ide samostatne a nerieši kroky vedúce k oficiálnej spolupráci so Spolu - PS, Beblavý prezentuje vlastný názor na spoluprácu, respektíve očakáva od SAS lojálnosť pri verejnom postupe.

Komentár Lýdie Pilkovej: Mechanizmom „varenej žaby“ sme sa ocitli v časoch "kultúrnej vojny"
Vyrastala som v dobe, ktorá priniesla zmenu nášho spoločenského režimu. Keď prišiel November ´89, bola som medzi študentmi, ktorí sa postavili za zmenu nášho spoločenského systému. Nešlo iba o náhodný odpor, ktorý priniesla momentálna situácia.... Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Lídia Pilková


Beblavý pravdepodobne opomenul niekoľko dôležitých skutočností. Sulík nebude zo zásady zakrývať rozkrádanie eurofondov. SaS postupuje vo všetkých podobných prípadoch nekompromisne, analyticky a konzekventne. Poznatky korupcie dokáže systematicky rozpracovať a dôsledne ťahať ako svoju politickú agendu.

Podstata chobotnice

Šubová popísala typický model tunelovania, pri ktorom trójsky kôň pracujúci pre komerčné záujmy nejakej spoločnosti je dobre platený z našich daní a rozhoduje o používaní fondov určených na iný účel tak, že tieto s požehnaním ministerstva putujú niekomu inému. Založenie toho vzťahu v Jahnátkovom období svedčí o diletantnosti tohto odborníka na všetko a ovládnutie fondov cez neho ako bieleho koňa. Za funkciu ministra sa platí poslušnosťou. Slepota a poslušnosť brachiálnych zložiek voči vládnucej garnitúre je príznačná práve v momentoch, akým je práve prezentovaný problém. V situácii, keď nejaká Šubová konkrétne uvedie mená a okolnosti, ktoré umožnia zachytiť koniec nitky a odvinúť celé klbko korupcie, rodinkárstva, sprenevery a podvodov s peniazmi európskych občanov.

Podobne tomu bolo pri správach o miliónových dotáciách Jahnátka do Hotela Zlatý Kľúčik v Nitre, kde informácie preplávali médiami, nikto nereagoval a vyšetrovateľ, všade narazil na niekoho vplyvného alebo sféru vplyvu a poslušne sa stiahol do svojej pohodlnej a bezpečnej ulity.

Jana TELEKI: Progresívny Hattas v Nitre oklamal voličov. Teraz Nitru zadlžuje a zvyšuje platy svojim
Marek Hattas so svojim tímom vyhral voľby jednoduchými klamstvami. Rozprávkou o zadlženosti mesta a zefektívnení činnosti úradu. Zastavíme nezmyselné zadlžovanie mesta „Nitra je jedno z najzadlženejších miest na Slovensku a preto nemá inú... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Jana TELEKI


Princíp oficiality

Otázka na Richarda Sulíka, či mienia podať v tejto veci trestné oznámenie zostala zodpovedaná známym spôsobom - podľa vývoja situácie a faktov. Z informácií uvedených na tlačovke vyplýva dostatočne dôvodné podozrenie na to, aby OLAF alebo samotná prokuratúra začala konať Ex offo - z moci úradnej, nakoľko sa dozvedeli závažné fakty svedčiace o podozreniach z korupcie a zneužívaní prostriedkov Európskej únie. Pani Šubová mala dostať vo veľmi krátkej dobe návštevu s predvolaním k podaniu vysvetlenia k prezentovaným skutočnostiam. Orgány činné v trestnom konaní orgány mali okamžite zabezpečiť listiny a dôkazy, na základe ktorých môžu prezentované podozrenia overiť , prípadne vyvodiť presné právne závery. Pani Šubová ich má určite kvalifikovane pripravené a ak dostane priestor, tak môže objasniť oveľa viac a konkrétnejšie skutočnosti ako to rámec tlačovky dovolí.

Ministerka Matečná nemala vydávať vyhlásenia, ale podať trestné oznámenie a v maximálnej miere spolupracovať s políciou. Podobne mal postupovať aj Deloitte ak mu ide o dobré meno, pretože buď padá do podozrenia z rozsiahlej korupcie, alebo niekto sa rozhodol pre krytie svojich finančných záujmov zneužiť zmluvný vzťah Deloitte a štátu.

Jana Teleki: Necháme sa dobehnúť progresívcami alebo pôjdeme voliť ?
23 | 05 | 2019 | Jana Teleki


 

Kto mlčí ten svedčí...

Slovenská justícia zvykne promptne konať iba vo výnimočných prípadoch, vo veciach kde verejný tlak bol neudržateľný a v prípadoch kde vládnuce strany museli niekoho hodiť cez palubu. V zneužívaní a defraudovaní prostriedkov určených pre poľnohospodárov je zjavné, že cez palubu by mal ako hlavný aktér preletieť pán Mitošinka s pani Matečnou. Dokonca bude potrebný kvalitný a rozsiahly audit rozhodnutí pána Jahnátka a jeho úradníkov v súvislosti s prostriedkami z eurofondov.

ŠKANDÁL: Aktivity Hattasa - progresívneho primátora Nitry roky výdatnými dotáciami podporuje Smer
30 | 04 | 2019 | Jana Teleki


 

Konzekvencie Miroslava Beblavého

Poslanec Miroslav Beblavý úzkoprso vyvodil z tlačovej konferencie inú konzekvenciu, ktorá sa týka politického súperenia. Podľa pána Beblavého, strana Sloboda a solidarita, s ktorou PS – Spolu považuje za spojenca, by nemala poukazovať na nezákonnosti podnikateľov blízkych strane PS - Spolu PS a veriť odídencom zo strany. Z Beblavého reakcie nepochybne vyplýva nielen , že spolupráca strán je najviac potrebná pri zakrývaní nezákonností osôb blízkych strane PS, ale najmä odhaľuje vnútorný, hodnotový svet poslanca Beblavého.

Pani Šubová, evidentne vyrovnaná vedela do čoho ide. Spokojná je, že za ňou stojí SAS a jej odborné zázemie, nakoľko doteraz odhalenia a podpora priniesli vždy výsledky a ľady sa pohli.

Média prezentujú tieto informácie rôzne, podľa toho, čo považujú za podstatnejšie v súboji štyroch. Riešia obsahovú časť a autentické odhalenie pani Šubovej, ktorá podľa všetkého sa zaraďuje do stálej gardy SAS ako odborníčka, ktorá si získala dôveru a môže byť garantom témy. Sústreďujú pozornosť na konflikt SAS a Spolu PS, alebo veľmi formálne, stručné a všeobecné reakcie Ministerstva a spoločnosti Deloitte.

Média by mali predovšetkým skončiť so servilitou, k lobistickej a zločineckej skupine nalepenej na eurofondy. Obmedziť  vysokú mieru tolerantnosti nielen k exekutíve postavenej vládnou koalíciou, ktorá vytvára podmienky rozkrádanie fondov, ale aj novovzniknutým stranám, ktorých prezentácia je v príkrom rozpore s ich hodnotovým nastavením.

PS: Do práce pán Čižnár, rukavica je hodená, pozriete sa aj na Beblavého priateľov?