Iránska jadrová dohoda sa musí dodržiavať, vyhlásila Čína
08 | 05 | 2019 I tasr

Čína v stredu vyzvala všetky strany, aby dodržiavali iránsku jadrovú dohodu po tom, ako Teherán oznámil, že prestane obmedzovať obohacovanie svojich zásob uránu, pokiaľ mu zvyšní signatári dohody z roku 2015 nepomôžu vyhnúť sa obnoveným americkým sankciám. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.


"Zachovanie a implementácia tejto komplexnej dohody je spoločnou zodpovednosťou všetkých zúčastnených strán. Vyzývame všetky príslušné strany, aby sa správali zdržanlivo, posilňovali dialóg a vyhli sa eskalácii napätia," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí s tým, že Čína je "rezolútne proti" jednostranným sankciám USA.

Čína je jednou zo šiestich strán, ktoré v roku 2015 podpísali jadrovú dohodu so zámerom stiahnuť sankčné opatrenia uvalené na Irán výmenou za obmedzenie jeho jadrových aktivít a zmiernenie obáv medzinárodného spoločenstva, že islamská republika sa snaží nadobudnúť atómovú zbraň.

Stredajšie vyhlásenie Iránu o tom, že prestane dodržiavať určité obmedzenia týkajúce sa svojich jadrových aktivít, je súčasťou balíčka opatrení, ktoré Teherán pripravil v reakcii na široké jednostranné sankcie opätovne uvalené Washingtonom za uplynulý rok - odvtedy, ako USA odstúpili od jadrovej dohody.

Obnovené sankcie mali nepriaznivý dosah na iránsku ekonomiku.

Teherán varoval, že ak ostatných päť signatárov dohody - Čína, Británia, Francúzsko, Nemecko a Rusko - do 60 dní nepristúpi k implementácii svojich záväzkov a nepomôže Iránu profitovať z dohody napriek americkým sankciám, preruší aj ďalšie kľúčové obmedzenia stanovené v predmetnej jadrovej dohode.