Novozélanďania budú popri budúcoročných voľbách hlasovať o legalizácii marihuany
07 | 05 | 2019 I tasr

Obyvatelia Nového Zélandu dostanú počas najbližších parlamentných volieb v roku 2020 možnosť vyjadriť sa k otázke legalizácie marihuany. Súbežné referendum, týkajúce sa príslušného návrhu zákona, ohlásil v utorok minister spravodlivosti Andrew Little, uviedla tlačová agentúra DPA.


Labouristická premiérka Jacinda Ardernová plní týmto krokom dohodu, ktorú dosiahla so spoluvládnucimi Zelenými po predošlých parlamentných voľbách z roku 2017.

Spomínaný návrh má umožniť nákup a užívanie marihuany na rekreačné účely osobám vo veku od 20 rokov. Predpokladá sa taktiež legalizácia domáceho pestovania v obmedzenom rozsahu. Súčasťou návrhu majú byť nástroje na kontrolu obchodníkov a verejný vzdelávací program.

Už v súčasnosti je na Novom Zélande dovolené užívanie marihuany na zdravotné účely. V prípade vyjadrenia súhlasu účastníkmi referenda bude musieť tento výsledok zohľadniť budúca vláda.

Nový Zéland s necelými piatimi miliónmi obyvateľov sa tak môže stať jednou z prvých krajín sveta s uvoľneným prístupom k marihuane. Priekopníkmi v tomto smere sú Uruguaj a Kanada, pripomenula DPA.