Politici Nemecka sa nezaujímajú o Európu! Ostrá kritika zo strany eurokomisára
06 | 05 | 2019 I Roman Suchý


Nemeckí politici sa starajú príliš málo o Európu, povedal európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre Der Tagesspiegel.




Jedná sa predovšetkým o národné otázky. Ich návrhy a úvahy nie sú dostatočné a agende dominujú drobné záujmy, sťažuje sa európsky komisár.


Migračná kríza, rozdeľujúca západ a východ Európy, Maďarsko ignorujúce rozhodnutia Európskeho súdu, rozpočtová kríza v Taliansku - to všetko sú vážne problémy, ktoré ohrozujú stabilitu Európskej únie, pomenoval problémy európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre Der Tagesspiegel.


Avšak nechce "kresliť apokalyptický obraz". Pozitívne momenty sú najmä v ekonomickej oblasti. Po dlhovej kríze v eurozóne prijalo mnoho krajín správne reformy, napríklad Írsko a Portugalsko.


V EÚ je tiež menej nezamestnaných ľudí, poznamenáva Oettinger. Problém s Brexitom však zostáva: "Naším cieľom je zabrániť tomu, aby Spojené kráľovstvo opustilo EÚ bez dohody," zdôraznil eurokomisár.


Strache avizoval, že chce pozvať Fidesz do frakcie Európy národov a slobôd
Na účasť v spoločnej bruselskej "vlasteneckej frakcii slobody" vyzve maďarskú vládnu stranu Fidesz v pondelok v Budapešti rakúsky vicekancelár a predseda pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ktorého na... Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | tasr


Günther Oettinger navrhuje znovu odložiť konečné vyriešenie tejto otázky, kým britská premiérka Theresa Mayová nezrealizuje dohodu so súhlasom parlamentu. Pokiaľ nedôjde k Brexitu pred voľbami do Európskeho parlamentu, potom sa na voľbách bude musieť podieľať aj Spojené kráľovstvo, inak spochybní ich legitimitu. Oettinger verí, že odchod Británie z EÚ by mal byť odložený do roku 2020, pretože potom skončí súčasné finančné obdobie Európskej únie.


Európsky komisár zdôraznil význam nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu. Je presvedčený, že v nich zvíťazí proeurópska väčšina. Najdôležitejšie je však zabezpečiť vysokú účasť, dodal Oettinger: "Musíme byť schopní vysvetliť voličom, že voľby do Európskeho parlamentu sú rovnako dôležité ako voľby do Bundestagu. Možno ešte dôležitejšie."


Nemci si stále viac uvedomujú dôležitosť Európy, povedal Oettinger: "Trump, Erdogan, Putin a Brexit im v tom nahrávajú. Ľudia chápu, že vo svete, ktorý sa stáva čoraz dynamickejším a nestabilným - napríklad vďaka rozvoju digitálnych technológií a udalostí na Kryme - je Európa stále dôležitejšia pre zachovanie a realizáciu našich cieľov."




Oettinger však vyjadruje poľutovanie nad tým, že len veľmi málo podnetov vychádza z Nemecka pri riešení európskych otázok, hoci koaličná dohoda z roku 2018 sa nazýva Nový smer pre Európu. "Ale skoro nič také som necítil," priznáva európsky komisár. "Nemeckí politici sa málo zaujímajú o budúcnosť Európy. Jedná sa predovšetkým o národné otázky. Ako vo vláde, tak v nemeckom Bundestagu. Dominujú drobné záujmy."


"Som vždy prekvapený, keď sa zúčastním dôležitých schôdzok na úrovni EÚ, na ktorých sa diskutuje o budúcom rozpočte Európskej únie. Berlín nekritizuje a ani neodmieta rozpočet. Mnohí ale čakajú na jasné stanovisko Nemecka. Koaličná dohoda hovorí, že Nemecko je pripravené investovať viac peňazí do európskeho rozpočtu na financovanie nových úloh a čiastočne kompenzovať deficit spôsobený Brexitom. Ale táto fráza sa môže nájsť iba na listinách v Berlíne, a nie v žiadnom zo zápisníc zo zasadnutia Európskej rady," sťažuje sa Oettinger.