Prituhuje. Lavrov vyzval USA aby sa vzdali "nezodpovedných plánov" vo Venezuele
05 | 05 | 2019 I TASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu vyhlásil, že Moskva odsudzuje "bezprecedentné úsilie" Spojených štátov zamerané na zvrhnutie legitímnych vládnych orgánov vo Venezuele. Informovala o tom v nedeľu agentúra RIA Novosti.


Lavrov v nedeľu v Moskve prijal venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu. Ten po rokovaní s Lavrovom vyhlásil, že "Caracas potvrdzuje pripravenosť na dialóg s venezuelskou opozíciou i USA".

Pred stretnutím s venezuelským diplomatom Lavrov pred novinármi vyhlásil, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí suverénnych krajín a žiada aj ostatné štáty, aby "urobili to isté". Lavrov upozornil, že pokusy o zmenu režimu v Caracase s použitím sily maria snahy urovnať krízu vo Venezuele, "nemajú nič spoločné s demokratickým procesom" a mohli by zanechať vážne dôsledky.

"Kto ctí SR a tvorí jej hodnotu, si zaslúži úctu". Danko sa vyjadril k protestom, kde svietil nápis "Felvídek"
05 | 05 | 2019 | TASR


Rusko prostredníctvom Lavrova vyzvalo Spojené štáty, aby sa vzdali provokácií vo vzťahu k Venezuele a postupovali v súlade s  medzinárodným právom.

"Vyzývame Američanov aj každého, kto ich podporuje, aby sa vzdali nezodpovedných plánov a konali výlučne v rámci medzinárodného práva," vyhlásil Lavrov a pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin pred niekoľkými dňami v tomto zmysle hovoril s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Šéf ruskej diplomacie reagoval aj na vyhlásenie amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea, ktorý v sobotu uviedol, že Spojené štáty budú podporovať obyvateľov Venezuely v ich úsilí o zosadenie prezidenta Nicolása Madura.

Pompeo tiež kritizoval ruskú vládu a Kubu za podporu Madurovej vláde pri zbedačovaní Venezuelčanov. Tieto jeho slová sú pritom v rozpore s nedávnymi slovami prezidenta Trumpa, že ruský prezident Vladimir Putin nemá záujem miešať sa do diania vo Venezuele.

Zvolebnieva sa. Rodičovský príspevok by sa mohol zvýšiť približne o 100 eur
Rodičovský príspevok by mohol vzrásť približne o 100 eur. V nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš. Zvýhodnení by mali byť rodičia, ktorí pred... Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | TASR


Situácia vo Venezuele sa tento týždeň znova vyostrila, keď samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó inicioval neúspešný pokus o prevzatie kontroly nad armádou.

Guaidó vyzval Venezuelčanov, aby v sobotu prišli demonštrovať k armádnym kasárňam a základniam a ozbrojené sily tak dotlačili k zmene postoja. Pred veliteľstvom námorníctva v Caracase a na ďalších miestach protestujúci podľa denníka El Nacional prečítali Guaidóovo vyhlásenie, v ktorom okrem iného konštatoval, že armáda má kľúčovú úlohu pri obnove demokracie vo Venezuele.