Verhofstadt chce európsku armádu. Nevie ale, či dokáže zastaviť ruské vojská
04 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Kandidáti Európskeho parlamentu usporiadali tri týždne pred voľbami rozpravu vo Florencii, v ktorej bola hlavným bodom diskusia o vytvorení jednotnej európskej armády.


Belgický expremiér a predstaviteľ liberálov Guy Verhofstadt žiada, aby bola do piatich rokov vytvorená spoločná európska armáda. Konzervatívec a zároveň nemecký europoslanec Manfred Weber tiež obhajuje víziu armády EÚ. Holandský politik Frans Timmermans vyhlásil projekt za nereálny.

Krajiny EÚ vynakladajú na svoje ozbrojené sily trikrát viac ako Rusko, uviedol v rozprave Guy Verhofstadt. "Avšak si stále nie som istý, či budeme môcť Rusov zastaviť," cituje šéf europarlamentých liberálov nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Vytvorme armádu EÚ do roku 2024!," vyzval liberálny politik.

Timmermans, bývalý holandský minister zahraničných vecí a podpredseda Európskej komisie, má zmysel pre víziu federálnej Európy. No vo veciach armády radí Verhofstadtovi, aby nesľuboval nič, čo nemôže dodržať. Každý predsa vie, že "v dohľadnej dobe armáda EÚ nebude."

"Kapitán, kapitán," kričal dav na Bradle. Dankov prejav sa nezaobišiel bez komplikácii
Milana Rastislava Štefánika, otca česko-slovenskej štátnosti, by mrzela spoločenská klíma, ktorá panuje na Slovensku. "Sme natoľko sebeckí, že zabúdame na odkazy našich velikánov," vyhlásil na celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti... Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | TASR, Roman Suchý


Politik nemeckej CSU Weber podporuje kompromis. V tomto bode chce byť skôr výskumníkom než sociálnym demokratom. Povedal, že musíme mať "veľké vízie pre budúcnosť", a pripomenul, že zakladatelia Európskeho spoločenstva už vtedy sledovali cieľ spoločnej armády.

Na jednej strane sleduje ideál federálneho štátu Európy, ktorý by mal spoločnú armádu EÚ. Na druhej strane nechce byť vnímaný ako militaristický.

Timmermans sa znova pokúsil vyjadriť svoj názor: "Ako môžete hovoriť o armáde, keď v zahraničnej politike neexistuje jednota?" Koniec koncov, armáda je nástrojom zahraničnej politiky, a nie naopak.

Verhofstadt to vidí ako otázku slepačieho vajíčka, na ktorú odpovedá v opačnom smere: "Len preto, že máte spoločnú armádu, dostanete tiež spoločnú zahraničnú politiku." Timmermans tomu neveriacky len zavrtel hlavou.