Lavrov obvinil USA z podpory pokusu o prevrat vo Venezuele.
01 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský minister zahraničných vecí nazval intervenciu Washingtonu „najzraniteľnejším porušením medzinárodného práva“


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v otvorenom rozhovore so svojim americkým partnerom Mikaelom Pompeom poukázal na neprípustnosť zásahu Washingtonu do vnútorných záležitostí Venezuely. Opozícia, ktorá sa pokúšala chopiť moci v utorok rozpútla nepokoje v hlavnom meste Venezuely Caracase s podporou USA. USA podporilo snahy samozvaného prezidenta Guaidóoa v pokuse o štátny prevrat.


"Situácia vo Venezuele, kde sa opozícia pokúšala dostať s násilne k moci so zjavnou podporou, bola centrom pozornosti," uviedlo ministerstvo. "Ruská strana zdôraznila, že zásah Washingtonu do domácich záležitostí suverénneho štátu a hrozby proti jeho administratíve sú najzraniteľnejším porušením medzinárodného práva”. uviedla dne ruská tlačová agentúra TASS.


Po rozhovore Lavrov prehlásil, že ďalšie „agresívne kroky“ v krajine by mohli mať veľmi vážne následky.


Pompeo v utorok obvinil Moskvu zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny. Moskva podľa neho aj naďalej podporuje prezidenta Nicolasa Madura. Ruské ministerstvo zahraničia ako reakciu na Pompea uviedlo, že USA vedú vo Venezuele „informačnú vojnu“ .


Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, John Bolton v stredu novinárom povedal, že „na stole sú všetky možnosti“. Armáda USA bola podľa neho pripravená ísť do Venezuely.


Americký opozičný vodca Juan Guaidó sa v utorok pokúsil puč, ktorý sa však nepodaril. Provládni, ako aj protivládni demonštranti usporiadali zhromaždenia a pouličné protesty v Caracase, z ktorých niektoré viedli až ku konfliktom s armádou. Situácia je nateraz pod kontrolou a súčasný prezident Maduro pokus o štátny prevrat potlačil.