V Rusku je najmenej 236 politických väzňov
30 | 04 | 2019 I tasr

Počet politických väzňov v Rusku za posledné roky výrazne vzrástol na súčasných 236. Uvádza sa to v štúdii washingtonskej právnickej firmy Perseus Strategies, ktorá sa zameriava na problematiku ľudských práv.


Štúdiu podporila aj renomovaná ruská ľudskoprávna organizácia Memorial, ktorá v roku 2015 napočítala v Rusku len 46 politických väzňov, informovala agentúra AFP.

Podľa najnovšej správy v Rusku aktuálne väznia pre politické dôvody minimálne 236 osôb. Skutočný počet politických väzňov je však podľa autorov pravdepodobne "oveľa vyšší".

Bilancia uvedená v štúdii totiž zahŕňa len prípady, ktoré bolo možné jednoznačne zdokumentovať.

Za najdlhšie väzneného politického väzňa správa označuje Alexeja Pičugina, bývalého šéfa ochrany medzičasom zaniknutej ropnej spoločnosti Jukos, ktorý je za mrežami už od roku 2003. Odpykáva si doživotný trest za viaceré trestné činy, ktoré jeho stúpenci označujú za vykonštruované, rovnako ako v prípade ďalších bývalých predstaviteľov Jukosu.

K vysokému počtu politických väzňov v Rusku prispievajú podľa autorov správy "notoricky vágne" formulované legislatívne ustanovenia, ktoré umožňujú Kremľu, aby stíhal svojich oponentov napríklad za výtržníctvo alebo urážku náboženského cítenia.

Okrem politických oponentov sa terčom perzekúcie ruských úradov stávajú aj predstavitelia náboženských a etnických menšín, bojovníci za práva sexuálnych minorít, novinári a v posledných rokoch aj ukrajinskí aktivisti, uvádza sa v zverejnenej štúdii.

Jej autori odporúčajú, aby medzinárodné spoločenstvo vyvíjalo na Rusko väčší tlak v záujme zlepšenia situácie v oblasti dodržiavania ľudských práv.