ŠKANDÁL: Aktivity Hattasa - progresívneho primátora Nitry roky výdatnými dotáciami podporuje Smer
30 | 04 | 2019 I Jana Teleki
Už v rámci predvolebnej kampani väčšina odborníkov na samosprávu konštatovala, že Hattas bez skúseností v komunálnej politike, vnímaný skôr ako zakladateľ kontroverzného občianskeho združenia Hidepark, s jedinou identifikovateľnou víziou – sprístupniť pešiu zónu cyklistom, neprinesie obyvateľom mesta očakávanú zmenu. Napriek tomu skeptici konštatovali, že pri súčasnom nastavení dlhodobých investícií a dobrej finančnej kondícii Mesta Nitra, katastrofické scenáre nehrozia.

Voľby

Marek Hattas, nezávislý kandidát s podporou Progresívneho Slovenska, ktorý za najväčší pracovný úspech považuje získavanie financií z grantov a európskych fondov a pomáhanie s organizovaním protestov a koncertu po zavraždení Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej s významným náskokom vyhral voľby, obsadil post primátora Nitry a jeho tím väčšinu v mestskom zastupiteľstve.

Kiska "bojuje so zlom", no sám ho predstavuje. Usvedčujú ho Levočské strojárne, Istrobanka aj KTAG
Je už viac ako isté, že Andrej Kiska zanechá hlbokú stopu v pamäti ľudí. Doterajší slovenskí prezidenti boli šedé, nevýrazné osobnosti, pri ktorých bol postoj buď neutrálny až väčšinou kladný, alebo naopak. Pri Kiskovi sa však mienka veľkej časti... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


Hattas a Smer

O aktívnej spolupráci s predstaviteľmi strany Smer primátor Hattas počas predvolebnej kampani striktne mlčal, nehovoril ani o príspevkoch, získaných z fondu na podporu umenia, ktorý je v gescii ministerstva kultúry, respektíve spadá do kompetencie ministerky Ľubici Laššákovej nominantky strany Smer – SD v predchádzajúcich rokoch.

Niekoľko týždňov po prevzatí úradu dostal z Fondu na podporu umenia 40.000 eur na projekt s názvom Hidepark 2019.



Video, na ktorom prezentuje aktivity združenia, ktorého je zakladateľom, iba málokto dokáže spojiť s umením.



Predvolebné sľuby a zmeny vo fungovaní Mestského úradu v Nitre

Zmeny prišli oveľa skôr akoby občan očakával. Prvé pocítili zamestnanci samotného úradu, zvyknutí na štandardnú slušnosť. Pozdrav v práci a komunikácia s primátorom v rámci pracovnej náplne, zamrzla zo dňa na deň. Byť prijatý primátorom mesta nemôže byť ktokoľvek, v konečnom dôsledku keďže problémy mesta mu nič nehovorili, svojim spôsobom ani nemohol komunikovať. Pre občanov mesta sa dvere na úrade zabuchli nadobro. Zamestnancov nemusel ani vyhadzovať odišli dobrovoľne.

Zmeny pre obyvateľov Nitry

Hattas a jeho skupina nezávislých poslancov, podporovaná Progresívnym Slovenskom, ktorá má v mestskom parlamente väčšinu, so spriaznenými zástupcami strany Smer si jednoducho bez problémov schváli čokoľvek.

Pán primátor už prvé zmeny oznámil:

Zavedenie dane z rozvoja mesta

Spoplatnenie parkovania podľa vzoru Vallovej koncepcii v Bratislave

Zvýšenie poplatkov za odvoz komunálneho odpadu

Poslanci strany Smer po počiatočnom sklamaní z volieb veľmi rýchlo našli spôsob ako si udržať aspoň čiastočne pozíciu, nakoľko pán primátor oznámil, že pozície v štatutárnych orgánoch a dozorných radách mestských spoločností obsadí odborníkmi ... z tímu Jozefa Dvonča.

Pánovi Hattasovi sa nepochybne nedá poprieť schopnosť spájať. „Slušní“ sa so Smerom spájať nebudú , budú iba konštruktívne, pre obojstrannú spokojnosť a osobný prospech, spolupracovať ...