Španielsko: Stredopravá strana Občania nevstúpi do spojenectva so socialistami
29 | 04 | 2019 I tasr

Španielska stredopravá liberálna strana Občania (Ciudadanos) v pondelok oznámila, že chce stáť na čele politickej opozície v krajine a vylučuje vstup do vládneho spojenectva so socialistami, ktorí zvíťazili v nedeľných predčasných parlamentných voľbách. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Hovorkyňa strany Občania Inés Arrimadasová deň po voľbách odmietla začatie akýchkoľvek rokovaní so Španielskou socialistickou robotníckou stranou (PSOE) súčasného premiéra Pedra Sáncheza.

Okrem Občanov zápasia o vedúce postavenie v pravicovom krídle politického spektra aj dve ďalšie strany, ktorým sa, tak ako celkovo pravici, nepodarilo v dolnej komore parlamentu získať väčšinu.

Stredopraví Občania získali 57 z 350 kresiel, teda viac než v predchádzajúcich voľbách pred troma rokmi, ale stále zaostávajú za svojím konzervatívnym súperom v pravicovom politickom tábore, za Ľudovou stranou (PP), ktorej počet zákonodarcov v dolnej komore (Kongrese poslancov Španielska) sa po nedeľných voľbách znížil o polovicu zo 137 na 66.

Ľudová strana bola dominantnou silou, keď sa ešte pri moci v Španielsku striedali iba konzervatívci a socialisti. Teraz síce PP uznala, že dosiahla zlé výsledky, ale tvrdí, že ostáva vedúcou opozičnou silou.

Santiago Abascal, líder krajne pravicovej strany Vox, ktorá sa "vyšvihla" z nuly na 24 zákonodarcov, v pondelok vyhlásil, že pravica nebola schopná zosadiť Sáncheza práve vinou zlého výkonu Ľudovej strany.