Mayová nepodľahne tlaku USA a povolí Huawei
29 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Čínsky veľvyslanec vyzval Veľkú Britániu, aby nepodliehala vonkajším záujmom USA. Spojené štáty vyvíjajú sústredený nátlak na Huawei, ktorých obviňujú zo špionáže a naliehajú na zastavenie kontraktov Británie s čínskym technologickým gigantom. Ten v krajine buduje novú 5G sieť.


Výzva z Pekingu prichádza v reakcii na rozhodnutie Národnej rady bezpečnosti Spojeného kráľovstva, ktorej predsedá premiérka. Práve vďaka nej sa môže Huawei zúčastniť na projekte výstavby 5G siete. Huawei bude môcť podľa Mayovej poskytovať iba „non-core“ infraštruktúru, napríklad antény a pod. Rozhodnutie rozdelilo vládny kabinet na dva tábory. Časť jej bezpečnostného aparátu sa totiž obáva, že účasť firmy povedie k špionáži zo strany Číňanov.


Čínsky veľvyslanec v Británii, Liu Xiaoming, bránil povesť Huawei v rozhovore pre Sunday Telegraph a vyzval Veľkú Britániu, aby rozhodovala "nezávisle" a “v ich národnom záujme." Varoval, že to posledné, čo svet potrebuje, je  „Akýkoľvek druh diskriminačných opatrení voči firmám zapojených do rozvoja 5G. Čína očakáva, že skutočne otvorené a spravodlivé Anglicko umožní v obchode rovnaké podmienky pre všetkých."




Liu vyzval všetky krajiny a spoločnosti, aby naďalej „spolupracovali“ a aby nepodliehali nepodloženým obavám o bezpečnosť 5G. Dodal ale, že nič by sa nemalo preháňať. „Riziká by sa mali brať naozaj vážne, ale nesmú nám dovoliť podnecovať strach,“ poznamenal.

Nórski rybári narazili na veľrybu, ktorá v Rusku asi prešla vojenským výcvikom
Námorní experti v Nórsku sa domnievajú, že v nórskych vodách sa objavila veľryba, ktorú zrejme školilo ruské námorníctvo v rámci programu na využívanie vodných cicavcov ako špeciálnej vojenskej sily. Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | tasr


Najväčší svetový poskytovateľ telekomunikačných zariadení Huawei opakovane popiera obvinenia zo strany USA. Tie Huawei obviňujú z toho, že sa táto technológia používa na špehovanie v mene Pekingu. Spoločnosť podporujú aj experti na telekomunikačné technológie, ktorí ju podrobili testovaniu a vyhlasujú, že nedokážu potvrdiť obvinenia Spojených štátov. Okrem zákazu pre Huawei, ktorý sa týka podieľania na vývoji siete 5G v USA, presvedčil Washington k rovnakému postupu aj Nový Zéland, Japonsko a Austráliu.

Európskych spojencov je však oveľa ťažšie presvedčiť. Minulý týždeň taliansky premiér Giuseppe Conte a dokonca aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker podporili obchod so spoločnosťou, pokiaľ dodrží pravidlá trhu. Huawei tiež začal súdne konanie proti americkej vláde v snahe zvrátiť zákaz, ktorý bráni federálnym úradom USA používať ich výrobky.