EÚ o ďalší rok predlžila zbrojné embargo voči Mjanmarsku
29 | 04 | 2019 I tasr

Európska únia sa rozhodla o ďalší rok predĺžiť zbrojné embargo voči Mjanmarsku. Sankcie boli predĺžené do 30. apríla 2020. Rozhodnutie prijala v pondelok Rada EÚ v podobe písomného postupu, informovala tlačová agentúra APA.


Sankcie zahŕňajú zákaz vývozu zbraní a vybavenia, ktoré je možné použiť na vnútornú represiu, vývoz civilno-vojenského tovaru s možnosťou dvojakého použitia, ako aj obmedzenie vývozu technických zariadení pre monitorovanie komunikácie, ktoré môže byť používané na vnútornú represiu zo strany vládnuceho režimu. Do súboru reštrikčných opatrení patrí aj zákaz poskytovať vojenský výcvik pre ozbrojené sily Mjanmarska a akákoľvek spolupráca s nimi.

EÚ sa okrem toho rozhodla rozšíriť právny rámec pre cielené reštriktívne opatrenia zavedením sankcií voči 14 konkrétnym osobám, ktoré sú zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv, najmä v súvislosti s represiami voči moslimskej komunite Rohingov. Ide o vyšších príslušníkov mjanmarskej armády (Tatmadaw) a pohraničnej stráže a polície. Tieto sankcie pozostávajú zo zmrazenia aktív a zákazu cestovania. EÚ vlani v júni, keď uvalila podobné sankcie na siedmich príslušníkov armády a polície, spresnila, že sa dopustili násilností, ako je nezákonné zabíjanie, sexuálne násilie a systematické vypaľovanie domov a budov Rohingov.