Komentár Petra Sokola: Pellegrini ide na výmenu názorov do Washingtonu. Príde s vymeneným?
28 | 04 | 2019 I Peter Sokol

Prezident USA Donald Trump bude 3. mája vo Washingtone diskutovať so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim o bezpečnostnej spolupráci a ďalších záležitostiach, oznámil v piatok Biely dom. V sobotu ho citovala tlačová agentúra Reuters.


V ozname Bieleho domu sa uvádza, že na stretnutí budú obaja lídri debatovať o “nedávnych pozitívnych posunoch v dvojstrannej spolupráci v oblasti bezpečnosti, ako aj o spoločných obavách z kybernetických hrozieb a o dôležitosti energetickej bezpečnosti”.

Netuším, kde sa vzali tie posuny a či boli pozitívne. Jediný posun, ktorý slovenská verejnosť mala možnosť zaznamenať v posledných dvoch mesiacoch bol iba ten, že vďaka zarputilosti a odhodlaniu politikov z kresťanského, národného a sociálneho spektra bola rozokrytá špinavá hra ministra Lajčáka o americké muničné sklady na Slovensku. A práve to môže byť príčinou pozvania premiéra Pellegriniho do Bieleho domu.

Slovensko narušilo puzzle nárazníkovej zóny NATO od Baltu k Čiernemu moru. Slovenská vláda nezvládla manažment americko-slovenskej "obrannej" zmluvy. Pellegrini tak ide na koberček výmeny názorov a príde s vymeneným.

K tomu ešte pár poznámok. Celý biznis okolo amerických stíhačiek, ktoré technicky v závere roka poslali slovenský rozpočet do deficitu a tiež okolo muničákov, je falošná hra.

Slovenská bezpečnostná komunita dobre vie, že žiadny záväzok o 14 stíhačkách voči NATO nikdy neexistoval. Strategické dokumenty ministerstva obrany a teda slovenskej vlády vždy hovorili o 5 nadzvukových strojoch a 14 až 16 podzvukových.

Miliardy tak idú von oknom a pritom opäť ten istý Pellegrini tento týždeň nariekal a zasadal okolo dostavby koncovej multifunkčnej celoslovenskej nemocnice v Bratislave, o ktorej tiež hovoril podobne ako s navýšením výdavkov na obranu, že termín realizácie je rok 2022.

Projekt výstavby novej nemocnice pochádza z 80-tych rokov minulého storočia ako potreba modernizácie
výučbovej základne a vytvorenia nemocnice moderného typu. V očakávaní dokončenia tohto projektu
došlo k útlmu investícií do modernizácie a významnejšej údržby existujúcich zariadení. Nakoľko však došlo
k viacnásobným zmenám v projekte a tento nebol dokončený ani v priebehu tridsiatich rokov, nedostatok
modernizácie existujúcej infraštruktúry spôsobil jej kritický stav

Už dnes vám môžem prezradiť, že aj vďaka washingtonskému stretnutiu sa naše zdravotníctvo a ciele tejto vlády menia na ilúziu.

Aktuálne má slovenské zdravotníctvo dlh , ktorý koncom minulého roka dosiahol 780,99 milióna eur. Náklady na novú nemocnicu a dofinancovanie kvality zdravotníckych verejných služieb sú rovnako v miliardách. 

Pán premiér nemôžeme mať oboje a vy to dobre viete. Inak by ste nepristupovali k drakonickým rozhodnutiam a nerušili 60 pôrodníc v malých a okresných mestách.

Pán premiér, je vám prednejšie dožitie a zdravie vlastných občanov alebo hromady amerického šrotu lietajúceho na slovenskom nebi?

Pán premiér nie je čas si vybrať?

(Autor je 1. podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE)