Turecko: Tretieho zamestnanca amerického konzulátu obžalovali z terorizmu
27 | 04 | 2019 I Peter Králik
Turecké úrady vzniesli obžalobu z terorizmu voči tretiemu zamestnancovi amerického konzulátu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Bezpečnostný pracovník konzulátu USA v Istanbule Nazmi Mete Cantürk, jeho manželka a dcéra čelia obvineniam z členstva v ozbrojenej teroristickej skupine. Prokuratúra žiada pre trojicu obžalovaných väzenské tresty, Cantürkovci všetky obvinenia popierajú.

Konkrétne ich podozrievajú z napojenia na hnutie Fethullaha Gülena, tureckého duchovného žijúceho v exile v USA, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za neúspešný pokus o štátny prevrat v lete 2016. Samotný Gülen akúkoľvek spojitosť s neúspešným pučom popiera.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí neexistujú dôveryhodné dôkazy o tom, že by bol Cantürk zapletený v akýchkoľvek nezákonných aktivitách.

Podľa agentúry Reuters vznesenie obžaloby voči v poradí už tretiemu pracovníkovi konzulátu USA zrejme prispeje k ďalšiemu vyostreniu vzťahov medzi Ankarou a Washingtonom.

Prví dvaja tureckí občania, ktorých zamestnával americký konzulát, boli zatknutí už v roku 2017 a obvinení z terorizmu a špionáže. Tento krok a následné odvetné opatrenia vyvolali v diplomatických vzťahoch oboch spojencov z NATO hlbokú krízu.

Prekladateľ a spolupracovník amerického protidrogového úradu Metin Topuz je aktuálne vo väzbe, kde čaká na výsledok svojho súdneho procesu. V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest.

Turecký pracovník amerického konzulátu v juhotureckej Adane Hamza Ulucay bol už odsúdený na štyri a pol roka väzenia. V januári ho však prepustili na slobodu po takmer dvoch rokoch strávených za mrežami, avšak obmedzili mu možnosti cestovania.