Nikto dnes nevie, či Trump hrá so svetom prekombinovaný šach, alebo len Čierneho Petra
27 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Je naozaj ťažké predstaviť si dnes, ako si dokáže USA vynútiť svoj zákaz vývozu iránskej ropy. Po tom, ako USA minulý týždeň zrušili výnimky zo sankcií proti Iránu s cieľom dosiahnuť absolútne zastavenie vývozu iránskej ropy na nulu, reagovali všetci relevantní hráči na globálnom trhu veľmi zdržanlivo. Čína a Turecko však už veľmi ostro odsúdili americké rozhodnutie sprísniť sankcie voči Iránu a tvrdia, že nie je možné, aby USA takto bezprecedentne zasahovali do ich obchodných vzťahov s Iránom.

V našom spravodajstve sme o tom písali 22. 4. 2019

Turecko kritizovalo rozhodnutie USA nepredĺžiť výnimku na dovoz iránskej ropy
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu kritizoval pondelkové rozhodnutie USA nepredĺžiť výnimku na dovoz iránskej ropy pre osem krajín, píše agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR


Zrušenie amerických výnimiek z protiiránskych sankcií vyprší už 1. mája tohto roku. Od tohto dátumu teda “nesmie nikto” nakupovať ropu z Iránu. Zároveň si však nikto ani len nedokáže predstaviť, ako na to bude reagovať globálny trh s energiou.

AKTUÁLNE: USA chcú ekonomicky destabilizovať Irán. Tlačia do toho aj celý svet.
22 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) si len nedávno prijala kvóty na svoju produkciu, ktorá platí až do júla tohto roku. Členovia OPEC sú viazaní svojou dohodou nezvyšovať svoju produkciu ropy nad rámec prijatých kvót. Protichodné správy o tom, že Donald Trump údajne presvedčil Rijád, aby zvýšil produkciu svojej ropy na úkor Iránu, už predstavitelia OPEC popreli.


Neexistujú teda žiadne overené informácie, že by sa niektorá z krajín OPEC stiahla z dohody o kvótach na produkciu ropy, ktoré sú v platnosti až do júla tohto roku. Je naozaj nanajvýš nepravdepodobné, aby tak urobila ktorákoľvek krajina a jednostranne odstúpila od dohody ešte pred týmto termínom. To by malo oveľa väčšie dôsledky pre globálny trh, ako len prudký výkyv v dodávke ropy na niekoľko mesiacov.

Výpadok iránskej ropy nás čaká však už tento týždeň a k tomu všetkému ešte aj polovica Európy v týchto dňoch prestala dočasne odoberať ruskú ropu pre jej výrazne zníženú kvalitu. K tomu všetkému sa pripojila aj situácia so zákazom vývozu ropy z Venezuely. Ako na tento pomerne rozsiahly výpadok produkcie ropy bude reagovať globálny trh, si možno predstaviť naozaj len veľmi ťažko.

USA uvalili sankcie na 34 plavidiel venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti
06 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR

Existujú teda iba tri alternatívy pravdepodobných dôsledkov tejto situácie pre tento svet. Buď sa dohoda OPEC rozpadne (čo je nanajvýš nepravdepodobné), alebo niektoré krajiny jednoducho nepristúpia na americké protiiránske sankcie a dostanú sa tak do priameho stretu s touto veľmocou. Túto alternatívu už niektorí globálni hráči aj naznačili. Tou treťou a najpravdepodobnejšou alternatívou je, že všetci ponesieme dôsledky za prípadný výpadok ropy na globálnom trhu, zvýšením cien energií.


Ceny ropy sa pohybujú okolo polročných maxím, cena Brentu dosiahla 74,40 USD
Ceny ropy sa naďalej držia v blízkosti šesťmesačných maxím. Na trhy totiž stále pôsobia informácie z USA, že výnimky na dovoz ropy z Iránu, ktoré v novembri poskytli niektorým krajinám, od mája už poskytovať nebudú. Americká vláda tak dala najavo,... Čítať ďalej
23 | 04 | 2019 | tasr


Každopádne sa musíme pripraviť na situáciu, v ktorej sa až v takejto miere svet ešte historicky neocitol. Buď hraje Trump so svetom sofistikovanú partiu šachu, alebo ide len Čierneho Petra. Stále však chýbajú relevantné informácie, čo sa bude diať začiatkom mája a ako svetové rafinérky zabezpečia svoje dodávky ropy. To ostatné je len nepredvídateľná politická hra USA.