Der Spiegel: Polovica Nemecka je s utečencami nespokojná
27 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Každý druhý Nemec je nespokojný s príchodom utečencov do svojej krajiny, uvádza Der Spiegel. Vykonaný prieskum rozvracia tézy o tolerantnosti Nemcov. Občania Nemecka otvorene vyjadrujú svoju nespokojnosť, medzi nimi sú aj pravicové radikálne postoje a konšpiračné teórie. Dôkazom toho sú výsledky prieskumu nadácie Friedrich Ebert Stiftung.


V Nemecku je rozšírené nepriateľstvo voči utečencom, napísal Der Spiegel. Pomaly každý druhý občan Nemecka sa na celú vec pozerá s predsudkami. V porovnaní s rokom 2016 sa zvýšil ukazovateľ nepriateľstva voči prichádzajúcim migrantom, aj keď počet žiadateľov o štatút klesá.

Viac než pätina Nemcov vnímala prisťahovanie migrantov negatívne už v roku 2014. Teraz sú respondenti ešte ochotnejší otvorene vyjadriť svoj negatívny postoj k utečencom. Od roku 2016 sa táto hodnota zvýšila zo 49,5% na 54,1%, teda najvyššie od roku 2011, kedy bola vykonaná prvá štúdia.

Výskumníci dospeli k záveru, že diskusie o migračných otázkach v Nemecku získali oveľa tvrdší charakter. Mnohé predsudky voči utečencom sú už vnímané ako fakt. Výskumníci tiež zaznamenali rast radikíálnejších pravicových nálad v krajine. Každý piaty respondent sa hlási k tejto časti politického spektra. Ľudia tohto typu postoja bývajú skeptickejší voči demokracii, obhajujú vytvorenie autoritárskeho sociálneho poriadku a správajú sa nadradene voči prichádzajúcim, moslimom, utečencom a Rómom.

Táto tendencia je ešte výraznejšia vo východnom Nemecku.V tomto regióne sa ľudia domnievajú, že nemôžu ovplyvňovať politiku vo svojej vlastnej krajine, a preto jej verí čoraz menej ľudí. Úroveň kolektívnej nespokojnosti s migráciou na východe Nemecka dosahuje 52%, zatiaľ čo na západe krajiny 44%. Tento prieskum len dokresľuje sťažnosti nemeckých politikov na rastúce xenofóbne názory, najmä vo východoeurópskych regiónoch.

Opäť budeme cenzurovať naše dejiny? Blahová podáva trestné oznámenie pre Husáka v Najväčšom Slovákovi RTVS
Poslankyňa Národnej Rady Slovenskej republiky za stranu SaS Natália Blahová podáva trestné oznámenie. Dôvodom je posledná uverejnená časť relácie Najväčší Slovák, kedy nomináciu Gustáva Husáka obhajoval Jozef Hrdlička, komunista telom aj srdcom.... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Účastníkov štúdie sa tiež pýtali na ich vzťah ku konšpiračným teóriám. Výsledky výskumníkov šokovali: takmer polovica respondentov (45,7%) verí v tajné organizácie, ktoré majú mať veľký vplyv na politické rozhodnutia; tretina (32,7%) sa domnieva, že politici sú bábkami iných mocností; každý štvrtý (24,2%) je presvedčený, že medzi médiami a politikmi je tajná dohoda. Muži majú tendenciu veriť v konšpiračné teórie viac ako ženy. Ľudia s nízkou alebo strednou úrovňou vzdelania sú viac náchylní veriť konšpiračným teóriám.