“Všetci sa musíme zbaviť jadrových zbraní! Čína, Rusko, všetci!“, vyhlásil Trump
26 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Donald Trump vyzval Rusko a Čínu, aby znížili svoje jadrové arzenály. Biely dom plánuje navrhnúť prelomovú kontrolu zbraní Pekingu a Moskve. Povedal to americký prezident Donald Trump v rozhovore so Seanom Hannitym pre Fox News. Trump by privítal úsilie Ruska pomôcť denuklearizovať kórejský polostrov, ale tvrdí, že je potrebné urobiť viac.


„Chceme sa zbaviť jadrových zbraní, všetci sa ich musíme zbaviť. Rusko sa ich musí zbaviť a aj Čína sa ich musí zbaviť,“ vyhlásil Trump.



 

Jeho komentár sa zhoduje s prvými správami, že Biely dom pripravuje ambicióznu zmluvu o kontrole zbraní s Ruskom a Čínou. Dohoda, ktorá je stále ešte len v prípravnom štádiu, by zaviedla obmedzenia na neregulované jadrové zbrane a vyzvala by Peking, aby sa pripojil k paktu o kontrole zbraní, ktorý by overoval jadrové kapacity Číny.


Rusko je pripravené rokovať s USA a Čínou o zmluve o jadrových zbraniach
Moskva víta výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby sa Rusko, Spojené štáty a Čína úplne vzdali jadrových zbraní. Podľa agentúry TASS toto stanovisko Moskvy tlmočil v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej... Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | TASR


V uplynulých mesiacoch Trump verejne vyjadril podporu myšlienke obmedziť alebo znížiť svetové jadrové arzenály. “Rusko a Čína, spolu s nami, všetci míňame stovky miliárd dolárov na zbrojenie, vrátane jadrových zbraní, čo je smiešne,” povedal Trump začiatkom apríla a pokračoval: „Myslím si, že bude oveľa lepšie, ak sa všetci dohodneme, aby sme tieto zbrane jednoducho nevyrábali.  Myslím si, že to by mohlo byť pokračovaním, druhou fázou, po  skončení tejto obchodnej vojny.”
"Som si istý, že v budúcnosti sa spolu s prezidentmi Putinom a Si Ťin-pchingom začneme baviť o zmysluplnom zastavení tohto nekontrolovateľného zbrojenia. Len v tomto roku USA utratili 716 miliárd dolárov. Šialené!"

twitoval Donald J. Trump 3. decembra 2018.

 



 

V decembri Trump prezradil, že plánuje uzavrieť dohodu s Ruskom a Čínou o ukončení „nekontrolovateľných pretekov v zbrojení“.