Ruský Novatek predá 20% v projekte Arktic LNG 2, čínskym firmám
26 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič


Najväčší ruský výrobca a vývozca skvapalneného zemného plynu (LNG) Novatek dnes uviedol, že podpísal dohody s dvoma čínskymi spoločnosťami. Podľa vyjadrení Novateku sa ázijské firmy stanú akcionármi v projekte Arctic LNG 2, každá vo výške 10 percent. Novatek dnes podpísal dohodu s CNOOC a rovnako aj s Čínskou národnou ropnou a plynárenskou spoločnosťou (CNODC). CNOOC a CNODC vstúpia do projektu Arctic LNG 2 s desaťpercentnou účasťou.

„Sme veľmi radi, že CNOOC sa pripojí k nášmu projektu Arktída LNG 2, ako náš nový partner. Čína pre nás predstavuje jeden z najkľúčovejších spotrebiteľských trhov s našim LNG,“ uviedol vo svojom vyhlásení Leonid Mikhelson, predseda predstavenstva spoločnosti Novatek.

Arctic LNG 2 čoskoro zamieša karty na globálnom trhu so zemným plynom. Máme osvedčené skúsenosti s úspešným budovaním zariadení LNG v arktickej zóne. V kombinácii s osvedčeným logistickým modelom distribúcie na perspektívne svetové trhy a s veľkou základňou týchto uhľovodíkových zdrojov, sme pripravení zabezpečiť úspešnú realizáciu tohto projektu na svetovej úrovni,“ uvádza Mikhelson.

Začiatkom tohto roka podpísal francúzsky Total, jeden z partnerov v už úspešnom projekte Yamal LNG, dohodu o priamej kúpe 10 % podielu v Arktíde LNG 2. Očakáva sa, že konečné investičné zloženie projektu sa uzavrie v nasledujúcom roku.

Túto informáciu priniesol Hlavný denník pred necelým týždňom.

SANKCIE PROTI RUSKU AKO PRE KOHO: Francúzsky Total investuje v Rusku do LNG
19 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Rusko je v súčasnosti stabilným dodávateľom LNG na európskom trhu a terau sa snaží zvýšiť aj dodávky LNG na stále rastúci ázijský trh. Aby Rusko znížilo náklady na prepravu a zvýšilo flexibilitu dodávok s plynom, buduje s partnermi aj skladové uzly blizšie k svojim koncovým užívateľom. Využíva na to najmä ázijsko-pacifické a atlantické prístavy.