ŠKANDÁL: Trump obviňuje britskú špionážnu agentúru, že si "preklepla" jeho prezidentskú kampaň.
25 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič


Donald Trump na svojom Tweteri naznačil, že britská špionážna agentúra spolupracovala na špehovaní jeho prezidentskej kampane pre Obamovu administratívu v roku 2016. Britská spravodajská organizácia reagovala na Trumpove obvinenia a označila ich za „smiešne“ a mieni ich „ignorovať“.


Ústredie pre komunikáciu vlády Spojeného kráľovstva (GCHQ)  odmietlo možné obvinenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Briti spolupracovali s administratívou Baracka Obamu pri sledovaní jeho volebnej kampane. “Obvinenia, že GCHQ bola požiadaná, aby „preklepli“ vtedajšiu prezidentskú kampaň, sú nezmyslom. Sú úplne smiešne a mali by sme ich ignorovať.”

Britská spravodajská a bezpečnostná organizácia vydala vyhlásenie v reakcii na Trumpov stredajší tweet, ktorým naznačuje že bývalý analytik CIA prezradil zapojenie Veľkej Británie do špionáže jeho prezidentskej kampane.





Trump vo svojom tweete uviedol: „ Je len otázkou času, pokým vyjde pravda najavo, a keď sa tak stane, bude to krása! “ Naznačujúc, že agentúra by mala na to reagovať.

Bývalý analytik CIA Larry Johnson uviedol pre One America News, že spravodajské služby Spojeného kráľovstva sledovali v roku 2016 Trumpovu kampaň a o svojich zisteniach informovali administratívu Baracka Obamu. Zdieľanie týchto spravodajských informácií prebiehalo prostredníctvom spolupráce skupiny tzv. „Päť očí“.

Ide o výmennú sieť medzi spravodajskými službami Spojených štátov, Veľkej Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Johnson povedal, že briti zachytili e-maily a telefonáty Georgea Papadapoulosa, američana žijúceho v Londýne, a poskytli ich spravodajcom v USA. To je podľa neho ten moment, kedy sa tento inak neznámy dobrovoľný darca stal ústrednou postavou v afére tzv. “Russian Collusion Hoax”.





Vyplýva to z videa zverejneného spravodajským kanálom One America News.




[youtube
Oblasť príloh
Zobraziť ukážku videa YouTube Former CIA analyst: U.K. spied on Trump campaign, passed info. to Obama team