Aktivisti bránia venezuelskú ambasádu vo Washingtone DC pred Guaidóovým nelegitímnym prevzatím
25 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič


Skupina aktivistov sa rozhodla protestovať proti prevzatiu venezuelskej ambasády nelegitímnym prezidentom Juanom Guaidóom. Aktivisti podporujú vládu súčasného prezidenta Nicolasa Madura a sú pripravení na konfrontáciu s americkými úradmi. Tie sa podľa aktuálnych informácií pripravujú na pokus o obsadenie budovy v mene dosadeného Juana Guaidóa.




Skupina vyhlasuje, že neopustí veľvyslanectvo, pokým sa USA nedohodnú s venezuelskou vládou, aby ukončili svoju operáciu zmeny režimu. Od stredajšieho večera, kedy bolo venezuelským diplomatom nariadené opustiť USA, obkľúčili ambasádu americkí agenti Secret Service. Budova veľvyslanectva sa podľa medzinárodného práva považuje za venezuelský majetok. Aktivisti sa domnievajú, že vo štvrtok sa ho Guaidó za pomoci asistencie USA pokúsi zmocniť.

Sily lojálne k samozvanému prezidentovi Juanovi Guaidóovi obsadili minulý mesiac venezuelské diplomatické budovy vo Washingtone a New Yorku. Zabrániť mu v tom však prišli aj spoluzakladatelia “ľudového odporu” z USA, Kevin Zeese a Margaret Flowers. Tí sa vyjadrili, že budú chrániť venezuelské veľvyslanectvo pred rovnakým osudom, aký postihol túto krajinu. Venezuelské Ministerstvo zahraničných vecí im udelilo právoplatné povolenie presťahovať sa na veľvyslanectvo a odvtedy sa k nim pridali aj novinári Max Blumenthal, Alex Rubinstein, a množstvo ďalších aktivistov.





Skupina sa v posledných dvoch týždňoch utáborila na venezuelskom veľvyslanectve a spolupracovala s promadurovskými diplomatmi. Tí sa napokon rozhodli odísť, aby tak zabezpečili, že budova ambasády sa nedostane do rúk Guaidóa. Aktivisti na ambasáde už absolvovali kurzy, školenia, filmové projekcie, diskusiu o politike USA, ľudských právach a ďalších relevantných otázkach.

Guaidó sa v januári tohto roku vyhlásil za prezidenta Venezuely napriek tomu, že až štyri pätiny krajiny v tom čase ani len netušili, kto vôbec Guaidó je. USA bezprostredne na to uznali jeho vládu, okamžite nasledovaní kohortov svojich spojencov. Všetky venezuelské aktíva vo výške biliónov dolárov boli následne zadržané a nakladanie s nimi bolo priznané iba Guaidóovi. Ten následne vyzval svojich priaznivcov vo Venezuele, aby 1. mája obsadili prezidentský palác Miraflores. Ústavnoprávne zhromaždenie Venezuely zbavilo začiatkom marca Guaidóa poslaneckej imunity.

Venezuela: Poslanci zbavili opozičného lídra Guaidóa poslaneckej imunity
03 | 04 | 2019 | Roman Suchý/TASR


Polícia ho musela následne brániť pred nahnevaným davom, ktorý sa pokúšali obkľúčiť jeho auto, keď sa Guaidó pokúšal prejsť touto protestujúcou masou venezuelčanov, o ktorých tvrdí, že ho podporujú.