V Kyjeve podali žalobu, ktorá sa týka znárodnenia fabriky Roshen
24 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová, TASS

Líder socialistickej strany Ukrajiny Iľja Kiva podal na súd žalobu vo veci uznania nezákonnej privatizácie cukrárenskej fabriky Karla Marxa v Kyjeve na súčasného „dosluhujúceho“ prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. Je presvedčený, že fabrika bola ukradnutá ukrajinskému ľudu.


"Ako šéf socialistickej strany, chápajúc odozvy členov strany a obyvateľov Ukrajiny, podám žalobu na súd vo veci nezákonnej privatizácie cukrárenskej fabriky, v mojom chápaní, ukradnutej ukrajinskému ľudu",povedal v televíznom prenose stanice NewsOne .


I. Kiva objasnil, že žalobu podal po prezidentských voľbách, pretože práve teraz je „nádej na jej transparentné a náležité preskúmanie“. "Fabrika, ktorá sa teraz z nejakého dôvodu nazýva Roshen, bude určite vrátená ľuďom," dodal.


V roku 1996 sa kyjevská cukrárenská fabrika Karla Marxa stala súčasťou korporácie Roshen, ktorá patrí Petrovi Porošenkovi. Po tom, čo sa stal prezidentom Ukrajiny, prisľúbil, že predá všetky svoje firmy. Avšak, Porošenko je stále vlastníkom korporácie a niekoľkých ďalších spoločností.


Na Ukrajine sa 21. apríla skončilo druhé kolo prezidentských volieb. O post hlavy štátu sa uchádzal Peter Porošenko a Vladimír Zelenský. Jasným víťazom sa stal V. Zelenský, svoj hlas mu odovzdalo 73,22% voličov. P. Porošenko získal 24,45%.