Jana TELEKI: Gašpara už nefinancujeme a Bödör mladší sa učí angličtinu, že by cesta okolo sveta?
24 | 04 | 2019 I Jana Teleki

O finančných nákladoch, spôsobených nekompetentným riadením úradu, ktorý Gašpar dlhé roky zastával ako aj jeho úzkej spolupráci s podsvetím sa donedávna takmer nehovorilo, hoci už v roku 2004, krátko po vražde Petra Čongrádyho sa jeho meno spájalo nielen s bratislavskou vetvou Sýkorovcov, ale aj s trenčianskym a nitrianskym podsvetím. Vo veľkom štýle pribúdali aj trestné konania vo veciach právoplatne skončených, zavedené počas pôsobenia Spišiaka na úrade.


V Trenčianskom kraji sa verejne hovorilo o jeho spolupráci s proklamovaným šéfom trenčianskeho podsvetia Miroslavom Dokupilom, označovaným pôvodne ako predĺžená ruka Čongrádyho, avšak informáciám sa začal pripisovať význam až po tom, ako firma Bonul začala pôsobiť v objekte patriacom Miroslavovi Dokupilovi.

Obludnosť jeho aktivít v súčasnosti bez rešpektu popisujú najmä bývalí vyšetrovatelia a  riaditelia polície, ktorí po odmietnutí pokynov podieľať sa na nezákonnostiach boli na základe vymyslených trestných oznámení riešení v nezmyselných trestných konaniach inšpekciou a vyhadzovaní z polície. Mnohí nepohodlní policajní funkcionári, ktorých sa rozhodol po odmietnutí poslušnosti posluhovať podsvetiu stíhať väzobne, vyviazli z jeho chápadiel viac menej čírou náhodou. Za kauzy, o ktorých verejnosť ani netušila, nakoľko neboli predmetom medializácie, najskôr na nezmyselné trestné konania a neskôr na odškodnenie policajtov za nezákonné vyhodenie z policajného zboru, či  trestné konania voči policajtom, ktoré nemali oporu v zákone z peňazí daňových poplatníkov odtiekli z rezortu ministerstva vnútra rádovo milióny. K najneuveriteľnejším kauzám nepochybne patrila akcia voči riaditeľovi Kontárovi, ktorému po nezákonnom vznesení obvinenia a neúspešnom pokuse o vzatie do väzby, bolo v rámci žaloby o náhradu škody vyplatené viac ako 800 000 Sk. Prípad riaditeľa nebol však ojedinelý. Podobné akcie neboli ničím výnimočným ani voči renomovaným advokátom, či občanom, ktorí sa rozhodli chrániť svoj majetok pred konkurznou mafiou.

Po roku 2010 bolo verejným tajomstvom, že Ferusa roky prezentovaného ako šéfa nitrianskeho podsvetia, nahradil oligarcha Bödör, švagor Tibora Gašpara. V tom období ľudia z Ferusovej skupiny boli riešení trestnoprávne a lukratívne nehnuteľnosti Ferusovej skupiny prechádzali na nového vlastníka, resp. do majetku Bödöra. Odchod z prezídia po nástupe vlády Ivety Radičovej na Krajské riaditeľstvo v Nitre iba posilnil jeho väzby a vplyv v regióne. Po opätovnom návrate na policajné prezídium, čachre s vecnou a miestnou príslušnosťou najmä vďaka Lipšicovým sporným nariadeniam v súvislosti s výberovou príslušnosťou, dotiahol do takmer do dokonalosti. Paradoxom zostáva, že nariadenia vydané Lipšicom v roku 2010, ktoré odporujú platnej trestnoprávnej legislatíve nielen, že nikto nezrušil, ale do dnešného dňa sú zaužívané v rámci výkonu policajnej praxe.

Založenie NAKA v decembri 2012 bolo naplnením Gašparovej jedinej ambície ovládnuť políciu, a značkou polície chrániť nerušený priebeh aktivít podsvetia. Po Gašparovom odchode mnohí mylne verili, že situácia v policajnom zbore sa diametrálne zmení a polícia skutočne začne plniť úlohy vyplývajúce zo zákona o policajnom zbore. Situácia v Nitre však zostala na mŕtvom bode. Závažnú ekonomickú trestnú činnosť v Nitrianskom kraji riešia respektíve zametajú obvodné oddelenia na priľahlých dedinách a vraždy, či pokusy o vraždu okresné oddelenia.

Jedna vec sa zmenila predsa len aj v Nitre. Policajti sa vytešujú, že pán Bödör mladší zredukoval svoje návštevy na policajnom riaditeľstve, pretože vraj intenzívne, individuálne študuje anglický jazyk. Nikto však nevie, či sa chystá na cestu okolo sveta, alebo iba pripravuje na nový začiatok ...