ESET OLIGARCHIA: Majú prachy, majú médiá, majú politické strany, majú vplyv - I.časť
24 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Ľuboš Blaha tvrdí, že nemá nič proti firme ESET, no prekáža mu, že sa jej majitelia "správajú ako oligarchovia".


"ESET sa správajú ako typickí oligarchovia. Majú prachy, majú médiá, majú politické strany, majú vplyv. A chcú nám ukradnúť Slovensko a premeniť ho na neoliberálnu Ameriku. My sa môžeme brániť iba tým, že budeme nahlas hovoriť pravdu," píše na sociálnej sieti Facebook Ľuboš Blaha.

Poďme si teda najprv ten ESET predstaviť. ESET je antivírový systém, ktorý vznikol ešte počas socializmu. Zakladatelia boli dvaja programátori - Miroslav Trnka a Peter Paško. Po páde bývalého režimu v roku 1992 založili eseročku s názvom ESET. Po roku 1998 zakladajú pobočku v USA v meste San Diego, skadiaľ aktuálne riadia svoje "impérium". V roku 2018 ich Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie obvinilo z "veľmi úzkych kontaktov" s tajnou tajnou službou CIA a americkou agentúrou NSA.

Firma ESET raz povedala, že jedným z dlhodobých pilierov bezpečnostného výskumu spoločnosti je zásada zostať neutrálni v akejkoľvek politickej otázke.

Koho platí ESET v politike? Aj takú otázku sa pýta predseda parlamentného eurovýboru. Faktom je, že ESET odkúpil Denník N, odfinancoval iniciatívu liberálneho poslanca Miroslava Beblavého a začali financovať aj vznik a fungovanie Progresívneho Slovenska. Ďalšou na rade je novovznikajúca strana Andreja Kisku.

Netreba zabudnúť na vznik nadácie "Zastavme korupciu". Tú viedol pár rokov Pavel Sybila, ktorý sa neskôr stáva popredným politikom Progresívneho Slovenska.

Firma ESET nefinancuje iba liberálnych politikov. V komunálnych voľbách kampaň primátora Bratislavy Matúša Valla financovala do veľkej miery firma ESET. Vallo od nich zinkasoval takmer 140 tisíc eur na svoju kampaň.

V prezidentských voľbách bola nastávajúca prezidentka Čaputová financovaná vo svojej kampani predovšetkým stranou Progresívne Slovensko, ktorej bola až donedávna podpredsedníčkou. Ako už vieme, túto stranu financuje do veľkej miery firma ESET. Čaputová taktiež dostala peniaze aj od Antona Zajaca, ktorý sa spoločne s Michalom Trubanom a Ivanom Štefunkom vyskladali na jej kampaň sumou 60 tisíc eur.