Nemci čoraz viac investujú v Rusku a to aj napriek západným sankciám
23 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Investície nemeckých podnikov do ruského hospodárstva v roku 2018 prekročili 3 miliardy EUR. Vyplýva to zo správy Nemecko-Ruskej komory zahraničného obchodu. Podľa správy ide o najvyššiu dosiahnutú úroveň od čias finančnej krízy spred viac ako desiatich rokov.

"Napriek západným sankciám, sprevádzaných ruskými odvetnými opatreniami, objem investícií nemeckých korporácií do ruskej ekonomiky bol v roku 2018 rekordný," uvádza sa vo vyhlásení.

Predseda komory Matthias Schepp zdôraznil, že okrem významných investícií do spoločných projektov, ako je napríklad plynovod Nord Stream 2, ponúka ruský trh stále veľké príležitosti pre nemecké malé a stredné podniky. „Spoločnosti, ktoré dobre poznajú ruský trh, sa neobávajú žiadnych sankcií a ani politických problémov,“ povedal Schepp.

Nemecké podniky vnímajú v súčasnosti Rusko ako lukratívny trh
22 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Celkový objem kapitálu od nemeckých investorov predstavoval v roku 2018  3,2 mld. EUR. Investície prekročili už aj tak optiistické očakávania Deutsche Bundesbank o viac ako 1,1 mld EUR, oproti jej pôvodnému odhadu.

Komora už začiatkom roka uviedla, že bilaterálny obchod medzi krajinami v roku 2018 zaznamenal medziročný nárast o 8,4% oproti predchádzajúcemu roku a dosiahol takmer 62 miliárd EUR. Obchodný obrat medzi Ruskom a Nemeckom rástol aj napriek západným sankciám voči Moskve a hrozbám zo strany USA. Washington dokonca začal trestať nemecké spoločnosti zapojené do projektov plynovodov pod vedením Ruska, čím si vyslúžil ostrú kritiku nemeckých podnikateľov. Rusko aj napriek tomu ostáva stále druhým najväčším obchodným partnerom Nemecka.