FBI zatkla militantného vodcu, ktorý údajne pripravoval atentáty na Sorosa, Clintonovú a Obamu
23 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Vedúci predstaviteľ militantnej skupiny, ktorá je podľa svojich vyhlásení známa ako "hrádza proti invázii" cez južnú hranicu USA, bol obvinený z prípravy atentátov na bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a ďalších kľúčových predstaviteľov Demokratickej strany.

Vodca militantnej skupiny Larry Hopkins  (69), bol na Veľkonočnú sobotu zatknutý za to, že nemal vydané povolenie pre použitie zbraní na hraniciach s Mexikom. FBI však následne uviedla, že Hopkins sa spolu s ďalšími členmi militantnej skupiny „cvičili na zavraždenie“ bývalého prezidenta Baracka Obamu, bývalú ministerku zahraničných vecí a kandidátku na prezidentský úrad Hillary Clintonovú a miliardára Georgea Sorosa

Počas iného vyšetrovania z roku 2017 sa ocitli vo väzbe FBI aj svedkovia, ktorí tvrdili, že Hopkins sa chválil sprisahaním a prípravou atentátov. Uvádza sa to v trestnom oznámení FBI podaného v pondelok.

Hopkinsova militantná skupina s názvom "Spojenectvo ústavných vlastnecov" (United Constitutional Patriots), tvrdí, že pomohla americkej pohraničnej stráži zadržať viac ako 5 600 nelegálnych prisťahovalcov počas predchádzajúcich dvoch mesiacov. Americký zväz občianskych slobôd (ACLU) odsúdil túto skupinu a označil ju za “fašistickú milíciu” a jej členov nazval “vigilantmi”.


„Nemôžeme dovoliť akýmkoľvek rasistickým a ozbrojeným vigilantom, aby uniesli a zadržali akéhokoľvek žiadateľa o azyl,“ uvádza ACLU v liste guvernérke Nového Mexika Michell Lujan Grishamovej a generálnemu prokurátorovi Hectorovi Balderasovi.

Hopkins sa postavil pred súd v pondelok v Las Cruces v Novom Mexiku. Jeho právnik, Kelly O'Connell, uviedol, že Hopkins sa nebude brániť. Hovorca militantnej skupiny medzičasom miestnym médiám povedal, že je „presvedčený” o Hopkinsovej nevine. Tiež tvrdil, že generálny prokurátor Nového Mexika, Hector Balderas, „vyhlásil vojnu americkým občanom, ktorí pomáhajú dokumentovať krízu na hraniciach“.