Savčenková: To politici zhoršili vzťahy s Ruskom!
22 | 04 | 2019 I Peter Králik

Poslankyňa Najvyššej rady Naděžda Savčenková sa domnieva, že vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom boli poškodené kvôli "bezduchým politikom". Povedala to na televíznom kanáli News One.


Savčenková, ktorá je obvinená z prípravy teroristických útokov v Kyjeve, a nedávno bola prepustená z väzby, považuje za zlé, že sa medzi Ukrajinou a Ruskom "rozhoreli problémy".

"Je zlé, že máme problémy s Ruskom a teraz musíme vynaložiť čas a snahu na vyriešenie týchto problémov. Musíme pochopiť, že geopoliticky bez vojny, bez konfliktov, sa každé susedné krajiny snažia ovplyvniť svojich susedov. To sa deje v Amerike, robí to aj Rusko. To, čo som chcela objasniť, je, že bezduchí politici, chamtiví po moci, absolútne nemyslia na ľudí a situáciu vo svete a v spoločnosti, sa začali triasť, "povedala Savčenková na televíznom kanáli Newson.

Zároveň Savčenková dúfa, že nové politické sily na Ukrajine povedia prezidentovi krajiny Petrovi Porošenkovi, "posledné zbohom".

Podľa nej sa ukrajinský vodca Petro Porošenko snaží zastrašiť ľudí Ukrajiny "rukou Kremľa". "To všetko je vynútené, to všetko je nezmysel a hystéria," zdôraznila Savčenková.

Podľa nej Ukrajinci žijú v "neustálom strachu" a terore svojej vlády. Dodala tiež, že vo svete už Ukrajinu "neberú vážne".

Podľa nej je potrebné teraz Zelenského podporiť, pretože to bude mať "ťažké". Domnieva sa, že jeho strana nezíska v parlamentných voľbách také body ako Zelenskyj pri voľbe prezidenta (vyše 70%), a varovala, že časom budú ľudia rozčarovaní a sklamaní, čo využijú existujúce strany k svojmu posilneniu a opätovnému získaniu kontroly.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa zhoršili na pozadí situácie na Donbase. Ukrajinské úrady opakovane obvinili Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny. V januári 2015 prijala Najvyššia rada vyhlásenie, v ktorom sa Rusko označuje za "agresívnu krajinu". Moskva popiera obvinenia ukrajinskej strany a označuje ich za neprijateľné. Rusko opakovane uviedlo, že nie je stranou interného ukrajinského konfliktu a má záujem o prekonanie politickej a hospodárskej krízy v Kyjeve .

Hoci v prezidentských voľbách Vladimir Zelenskyj drvivo porazil predstaviteľa "rusofóbnej" politiky Petra Porošenka, je mnoho ruských politológov skeptických ohľadom zlepšenia vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. Zvyčajne poukazujú na to, že ešte nie je presne známy program budúceho lídra krajiny, a rovnako tak na zakorenenosť "ultranacionalistických" postojov na Ukrajine, ktorým Zelenskyj nemusí odolať. Teda, ak vôbec chce.