Nemecké podniky vnímajú v súčasnosti Rusko ako lukratívny trh
22 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Nemecké podniky vždy vnímali Rusko ako lukratívny trh a aj teraz veria, že je vhodná doba na investovanie v tejto krajine, a to aj napriek medzinárodnému napätiu, povedal to prezident ruskej pobočky spoločnosti Merck RT, Juergen Koenig.

Nemecké investície v ruskej ekonomike dosiahli v roku 2018 rekordné maximum vo výške 3,6 miliardy USD. Merck RT je pobočkou nemeckej nadnárodnej farmaceutickej, chemickej a biologickej spoločnosti. Juergen Koenig, prezident a generálny riaditeľ, verí, že zvýšenie investícií je ďalším indikátorom lukratívneho partnerstva, ktoré už historicky existuje medzi nemeckými a ruskými podnikmi.

Juergen Koenig hovorí: "Mali by sme pochopiť, že obchodné vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom nezačali včera. V kultúre a podnikoch je dlhá história, ktorá spája tieto dve krajiny. Jedným z klasických príkladov je spoločnosť Merck, vedecká a technologická spoločnosť, ktorá práve oslávila 120. výročie svojho pôsobenia v Rusku. Pre Merck nie je Rusko len ďalším trhom. Rusko má 140 miliónov obyvateľov. Okrem Ruska existujú aj ďalšie euroázijské krajiny. Celkovo žije v Eurázii okolo 280 miliónov ľudí. Ak zvážime existujúci trh pre Rusko a niektoré ďalšie susedské krajiny, môžeme konštatovať, že je to stále obrovská príležitosť."Na druhej strane by sme nemali zabúdať, že nemecké hospodárstvo je do veľkej miery založené na stredných a malých podnikoch, a je normálne, že tieto spoločnosti si budú vždy hľadať najmä takéto príležitosti. Mimochodom, je to ideálny model na zníženie rizík v každej krajine a vidím, že táto sa už začala propagovať a realizovať aj tam, dodáva Koenig.


Je tiež dôležité si uvedomiť, že takéto spoločnosti zvyčajne nemajú finančné zálohy na globálne investície do rôznych regiónov a trhov v ďalekom svete. Vo väčšine prípadov sa tieto spoločnosti etablujú od jedného trhu k druhému. S najväčšou pravdepodobnosťou je práve teraz čas ruských trhov.