Komentár Valentina Katasonova: Spojené štáty zničili pravidlá hry v bankovom svete, najmä v prípade Ruska
22 | 04 | 2019 I VALENTIN KATASONOV (preklad Peter Králik)
27. februára Kongres Spojených štátov amerických zverejnil podrobnosti zákona o sankciách proti Rusku, známeho ako DASKAA (Defending American Security from Kremlin Aggression Act - zákon na ochranu Ameriky pred agresiou Kremľa). Niektoré zo sankcií DASKAA proti Rusku sú hodnotené ako veľmi tvrdé, dokument v Amerike dostal prezývku "pekelné sankcie".

Tieto sankcie smerujú dvoma smermi - k zákazu figurovania ruského štátneho dlhu na svetových finančných trhoch a k obmedzeniu investícií do energetiky (prakticky k úplnému zákazu investícií do energetických projektov na území Ruska a k obmedzeniu projektov, na ktorých sa zúčastňujú ruské spoločnosti mimo Ruskú federáciu). Ďalším predmetom sankcií DASKAA sú ruské banky. Zoznam bánk musí určiť Donald Trump. V prvej verzii zákona bol uvedený zoznam 8 štátnych bánk na čele so Sberbank a VTB, ale neskôr sa od konkrétneho súpisu upustilo.

Predtým bolo aspoň známe, ktoré ruské banky sú predmetom sankcií a ktoré nie. Ešte v roku 2014 boli na zozname sankcií banky "Rossija", Sobinbank, InvestCapitalBank, SMP Bank. O niečo neskôr boli uložené sankcie voči bankám VEB, VTB, Sberbank, Rosselkhozbank, Gazprombank, banke "Moskva". Neskôr sa na čierny zoznam fyzických osôb z Ruskej federácie začali dostávať jednotliví bankári. Nakoniec bol v minulom roku zverejnený "kremeľský zoznam", kde sa medzi 210 posudzovanými osobami vyskytoval značný počet bankárov.

Ruská banka, ktorej majiteľ alebo manažér bol na čiernej listine, síce formálne nepodliehala sankciám, ale patrila do rizikovej zóny. Avšak zostávala skupina ruských bánk, ktorá bola formálne mimo túto zónu a banky, ktoré spadali pod sankcie, v nich mohli otvárať korešpondenčné účty v cudzích menách.

Nová verzia DASKAA sa zameriava na deštrukciu vnútorného ruského systému korešpondenčných účtov. Podľa koncepcie DASKAA zostanú mimo podozrenia Washingtonu iba banky, ktoré hrajú na strane USA.

Niečo v tomto zmysle robil Washington aj skôr. V roku 2010 bol v USA prijatý zákon FATCA (zákon o daňovej evidencii zahraničných účtov). Je to zákon s exteritoriálnou účinnosťou, vyžadujúci od bánk všetkých krajín sveta informácie o fyzických a právnických osobách, ktoré sú daňovými poplatníkmi USA.

Ruské banky tieto informácie poskytujú priamo Daňovej službe USA. Pri akomkoľvek porušení zákona FATCA hrozia ruským bankám sankcie zo strany Washingtonu, od pokút až po úplné zablokovanie transakcií a účtov. Zákon DASKAA bol koncipovaný ako druhý "obojok" pre ruské banky.

 
Čím sa teda vyhráža DASKAA ruským bankám?

Minimálne zablokovaním všetkých transakcií v amerických dolároch (USD), ktoré určite prejdú americkým bankovým systémom, to znamená, že sú pod kontrolou americkej finančnej špionážnej služby. V najhoršom prípade sa môže Washington pokúsiť zablokovať operácie ruských bánk v akýchkoľvek cudzích menách, ktoré prejdú systémom SWIFT. K tomu patrí aj zmrazovanie a zabavovania zahraničných aktív ruských bánk, ak také vlastnia a ak spadajú pod jurisdikciu, kontrolovanú Washingtonom.

Riziká uplatnenia DASKAA sa trochu zmierňujú v dôsledku cielenej dedolarizácie ruského bankového systému. Podľa údajov Centrálne banky Ruskej federácie a podľa stavu z 1. februára tohto roka aktíva bánk v cudzej mene klesli o 4,9% v porovnaní so stavom z 1. februára minulého roka. Pasíva ruských bánk v cudzej mene rovnako za rok klesli o 4,6%. Avšak doteraz bola menová sústava v aktivitách ruských bánk významná: aktíva (predovšetkým v dolároch a eurách) tvoria (1. februára tohto roku) 309, 5 miliárd dolárov (približne 22% všetkých aktív) a pasíva - 310,9 miliárd dolárov (približne 12 % všetkých pasív).

 

Proces dedolarizácie ruského bankového systému je potrebné výrazne urýchliť


Mimochodom, od 29. marca 2019 nadobudlo účinnosť "zlaté pravidlo" Basel III (medzinárodné štandardy pre banky), ktoré umožňuje evidovať zlato v súvahách úverových inštitúcií vo výške 100% jeho trhovej ceny (doteraz to bolo 50%). Fakticky sa zlato vrátilo do sveta peňazí.

Nepodlieha ekonomickým sankciám, preto sa pre ruské banky stalo východiskom zo situácie, spôsobenej zákonom DASKAA. Môžu vykonávať dedolarizáciu náhradou valuty za zlato.

Aby sa predišlo riziku blokovania bankových operácií prostredníctvom systému SWIFT, Centrálna banka už v roku 2014 začala rozvoj alternatívneho systému SPFS (Financial Reporting System). V roku 2017 Centrálna banka oznámila, že SPFS bol spustený.

Podľa údajov Centrálnej banky sa do systému SPFS zapojilo v roku 2018 asi 500 užívateľov, vrátane Federálneho ministerstva financií a veľkých národných korporácií - "Gazprom Nefta", "Rosneft" ai. Zatiaľ však ruské banky preferujú systém SWIFT a SPFS považujú za "náhradné letisko" pre prípad blokovanie systémom SWIFT.

SPFS sa doteraz nestal alternatívou systému SWIFT, zahraniční partneri sa k nemu nepripojili. Len nedávno SPFS prekročil hranice Ruskej federácie, prvé pripojenie nerezidentov bolo vykonané, ale vzhľadom k tomu, že zákon DASKAA bude schválený do začiatku leta, proces internacionalizácie SPFS by mal byť značne urýchlený. V opačnom prípade sa zahraničný obchod Ruskej federácie môže zastaviť (hodnota vývozu vo vzťahu k HDP sa v posledných rokoch pohybovala v rozmedzí 25 - 30%).

Pri systéme DASKAA existuje ešte jeden zaujímavý bankový aspekt. Patria k nemu sankčné obmedzenia pre Centrálnu banku Ruskej federácie. Centrálne banky vo väčšine štátov sveta majú status "nezávislých inštitúcií", čo im umožňuje mať veľmi vysokú imunitu voči sankčným opatreniam a zároveň sú chránené od trestného stíhania.

Výnimkou sú centrálne banky v Sýrii, Iráne, Líbyi, Severnej Kórei; tiež proti nim sú uplatňované sankcie Washingtonu. Jednak preto, že patria do systému vládnych orgánov, a tiež preto, že tieto centrálne banky sa pokúšali o celkové vymanenie z dolárového systému, čo je považované za priamu výzvu pre "vlastníkov peňazí". Napr. Centrálna banka v Líbyi začala podľa nariadenia M. Kaddafiho včas prechádzať z amerického dolára na euro a pripravovala zavedenie novej medzinárodnej meny - zlatého dinára.

V súvislosti so spomínanými centrálnymi bankami boli prijaté opatrenia, ako je blokovanie operácií prostredníctvom systému SWIFT (Centrálna banka Iránu) a zmrazenie zahraničných aktív (devízových rezerv, uložených v zahraničných bankách).

O záležitosti, týkajúce sa zmrazenia medzinárodných aktív Centrálne banky Ruskej federácie zákon DASKAA nehovorí nič, ale vyskytujú sa v ňom taká sankčné inovácie ako je zákaz vystupovanie dlhových cenných papierov Centrálnej banky na svetových finančných trhoch. Celkom vzaté, takéto cenné papiere Centrálna banka nikdy nevydávala, ale autori amerického dokumentu sa rozhodli do budúcnosti vylúčiť podobnú možnosť.

Okrem toho DASKAA zakazuje Centrálne banke získavať krátkodobé úvery v cudzej mene prostredníctvom swapových operácií. K týmto operáciám Centrálna banka Ruskej federácie pristupovala mnohokrát. Jedno z najrekordnejších čerpaní pôžičky bolo zaznamenané v roku 2009, kedy výška dlhu na swapových transakciách dosiahla 11,9 miliárd dolárov.

Ďalšia vrcholová hodnota bola zaznamenaná v roku 2017; za 3. štvrťrok roku 2017 doviezla Centrálna banka do krajiny 8,9 miliárd dolárov pri využití swapových operácií. Z môjho pohľadu je tento zákaz vážnou výzvou pre Centrálnu banku Ruska a zachádza nad rámec nepísaných pravidiel hry.

Prianie niektorých amerických zákonodarcov dostať Centrálnu banku pod prísnu kontrolu sa prejavuje aj v skutočnosti, že vo fáze prípravy DASKAA bol pre Centrálnu banku navrhovaný zákaz podpory komerčných bánk, ktoré sú pod sankciami. To je šialenstvo: nútiť Centrálne banku Ruska podieľať sa na sankciách Washingtonu proti ruským bankám, na ktoré je povinná dohliadať! V poslednej verzii zákona toto opatrenie chýba.

V každom prípade, USA porušili pravidlá hry v bankovom svete. Nič im nebráni, aby to mohli robiť ďalej. To znamená, že blokovanie operácií Centrálne banky systémom SWIFT a zmrazovanie devízových rezerv Centrálne banky Ruskej federácie je naďalej možné.

(Komentár pôvodne vyšiel v rámci Fondu strategickej kultúry)