MIMORIADNA SPRÁVA: Zelenskyj je podľa exit pollu prezidentom Ukrajiny
21 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Ukrajinský komik Vladimír Zelenský je pravdepodobným víťazom druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine, ukazujú to predbežné výsledky až troch prieskumov verejnej mienky. 


Vysoká účasť v druhom kole prezidentských volieb na Ukrajine demonštruje nadšenie pre prísľub zmeny, ktorú Zelenský do kampane priniesol. Podľa najnovších údajov vedie vo všetkých prieskumoch s približne 72 – 74 percentami pred už zrejme bývalým prezidentom Petrom Porošenkom, ktorému exit – pool nameral len okolo 25-28 percent odovzdaných hlasov.


 


Zelenského tím oslavoval víťazstvo hneď, ako boli prvé oficiálne výstupy z anketového zberu dát, avšak Zelenský mieni dôstojne počkať na oficiálne výsledky volieb. Pravdepodobne novozvolený preziden vo svojom príhovore po ukončení volieb iba jednoducho poďakoval svojim rodičom, jeho manželke, jeho tímu a ukrajinským občanom, ktorí za neho hlasovali. Tiež so žartom poďakoval aj ukrajinskej Bezpečnostnej službe (SBU) za „udržiavanie jeho formy“ počas kampane.


Na rozdiel od Zelenského, Porošenko usporiadal tlačový brífing s dlhým prejavom a množstvom otázok a odpovedí. Sľuboval, že zostane aktívny v politike a bude chrániť „úspechy“ svojho prezidentského obdobia vrátane sankcií voči Rusku. Napriek tomu prijal porážku a vyjadril sa, že voľby boli spravodlivé.


Zelenský sa dostal do problémov so zákonom počas volieb, keď ukázal svoj hlasovací lístok verejne na kamery s označním voľby pri svojom mene. Tento incident označila polícia za porušenie pravidiel o tajných voľbách. Polícia Zelenskému udelila pokutu za tento priestupok, ale jeho tím to označil za bezvýznamný problém.


Kampaň Zelenského očividne prevyšovala kampaň Porošenka. Vrcholom komikovej kampane bolo vyprokovať verejnú diskusiu s protikandidátom, ktorú bravúrne premenil na masovú show na Olympijskom štadióne v Kyjeve. Piatková debata zpečatila Zelenského víťazstvo aj napriek mnohým snahám jeho dominantného protivníka, ktorý ho označil za bábku v rukách oligarchu Igora Kolomojského.