Lavrov predpovedá ďalšie provokácie v Kerčskom prielive.
21 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová



Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predpovedal, čo sa presne stane, ak Kyjev zopakuje provokáciu v Kerčskom prielive.


“Pravdepodobne tomu bude tak, ako naposledy. Rusko príjme obranné protiopatrenia a západné krajiny to opäť odsúdia a vymyslia si nové sankcie. Nevylučujem situáciu, keď by sa lode NATO vydali s týmito dobrodruhmi, aby uskutočnili ďalšiu vojenskú provokáciu," povedal minister v rozhovore "Glavnoje s Oľgou Belovoj” na televíznej stanici Zvezda.

Lavrov zdôraznil, že neexistujú žiadne prekážky, ktoré by bránili prechodu ukrajinských vojenských lodí z Čierneho mora do Azovského a späť. Podmienkov je však dodržiavanie bezpečnostných štandardov. Okrem toho dodal, že Moskva je pripravená prijať nemeckých a francúzskych pozorovateľov v Kerčskom prielive. „Zodpovedne vyhlasujem, že ak Nemci a Francúzi majú ešte stále záujem pozrieť sa na to, ako sa to všetko odohráva, a nespoliehať sa len na klebety, ktoré šíri ukrajinská strana, sú vždy vítaní,“ povedal Lavrov.


Tri lode vojenských námorných síl Ukrajiny v novembri 2018 narušili štátnu hranicu Ruska a počas niekoľkých hodín vykonávali nebezpečné manévre, pričom nereagovali na oprávnené požiadavky ruských orgánov. Príslušníci ruskej pohraničnej stráže ich následne zadržali ako narušiteľov. Na palube lodí bolo 24 vojakov, vrátane dvoch zamestnancov ukrajinskej Bezpečnostnej služby. Súd napokon uväznil všetkých zadržaných na základe obvinenia z priestupku narušenia hranice.


Vladimir Putin vyhodnotil toto konanie ukrajinských orgánov ako provokáciu na prahu blížiacich sa prezidentských volieb na Ukrajine.


Začiatkom apríla veľvyslankyňa USA pri NATO Kay Bailey Hutchison vyhlásila, že Aliancia má v úmysle prijať „balík opatrení“ ohľadne Čierneho mora, aby „zaručila bezpečný prechod ukrajinských lodí cez Kerčský prieliv“. Moskva takéto rozhodnutie skritizovala.


Ruské ministerstvo zahraničia sa domnieva, že NATO bude nabádať Kyjev k ďalším prípadným provokáciám v Čiernom mori.