Americká prokuratúra žiada pre ruskú agentku 18 mesiacov väzenia
20 | 04 | 2019 I TASR

Americká prokuratúra žiada trest 18 mesiacov odňatia slobody pre ruskú agentku Mariju Butinovú, ktorá sa priznala, že na pokyn Kremľa plnila v USA spravodajské úlohy. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.


Podľa americkej prokuratúry "nebola Butinová agentkou v pravom zmysle" tohto slova a oficiálne ani neabsolvovala výcvik určený pre tajných agentov. Jej úlohou bolo infiltrovať sa do viacerých konzervatívnych politických zoskupení v čase, keď sa moci ujímal súčasný americký prezident Donald Trump.

Butinová sa vlani v decembri pred americkým súdom priznala k účasti na sprisahaní proti Spojeným štátom. Ešte v júli bola obžalovaná zo zločineckého sprisahania, ktorého sa údajne dopustila, keď v USA pôsobila "ako zahraničný agent bez toho, aby o tom informovala príslušný úrad generálneho prokurátora."

Danko si Európsku úniu váži, ale potrebuje reformu
Predseda Národnej rady Andrej Danko chce naďalej budovať dobré vzťahy so všetkými štátmi rovnako. Trvá na tom, že jeho zahraničnopolitická orientácia je proeurópska a v súlade s oficiálnym smerovaním SR. Chce prispieť k zlepšeniu jej postavenia v... Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | TASR


Podľa vyšetrovateľov sa táto Ruska od roku 2015 zapájala do amerických konšpiračných aktivít v prospech Moskvy, pričom bola riadená ruským úradníkom a na to, aby prenikla do amerických politických kruhov, využívala blízke osobné vzťahy s americkým politikom.

Moskva tvrdí, že obvinenia vznesené voči Butinovej sú vymyslené a že jej zatknutie v júli minulého roku  bolo motivované záujmami americkej vnútornej a zahraničnej politiky.