Ako sa po voľbách zmení europarlament? Objavili sa nové odhady
18 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Najsilnejšia frakcia v novom zložení Európskeho parlamentu by po májových voľbách mala byť stredopravá Európska ľudová strana EPP. Vo štvrtom a zároveň poslednom odhadu výsledkov na základe prieskumov v jednotlivých členských krajinách to dnes uviedla tlačová služba europarlamentu. EPP by získala 180 kresiel, zatiaľ čo sociálni demokrati, ktorí skončili na druhom mieste, by mali 149 zástupcov.


Dnes publikovaný odhad predpokladá na základe diania okolo odkladu brexitu účasť Británie v eurovoľbách, a teda rozdelenie celkom 751 mandátov. Autori odhadov pripomínajú, že presné zloženie budúcich frakcií v EP bude jasné až po tom, ako na základe volieb tieto zastrešujúce zoskupenia získajú konečnú podobu.



V skupine "iné" je v odhade výsledkov zaradených 62 mandátov strán, ktoré majú nádej na vstup do europarlamentu, teraz ale v žiadnej frakcii zastúpení nie sú. Výrazný úspech môže napríklad práve v Británii zaznamenať euroskeptik Nigel Farage a jeho nová Strana pre Brexit.

Obe najväčšie frakcie, teda EPP aj S & D, zrejme oslabia. Ľudovci majú teraz 217 kresiel, socialisti 186.

Tretím najsilnejším zoskupením má po eurovoľbách podľa najnovších odhadov byť liberálna frakcia ALDE so 76 zástupcami. Posilní tak z terajšieho počtu 68 europoslancov.

Frakcia konzervatívcov a reformistov ECR by mala mať aj s britskými konzervatívcami 66 mandátov. To je o desať menej ako doteraz. O päť kresiel, teda z 52 na 57 by si mali polepšiť Zelení.

Ľavicová GUE / NGL - kam patrí aj českí komunisti - by namiesto 52 europoslancov mala mať 46. Výraznejšie - zo 37 na 62 mandátov - si podľa odhadov polepší nacionalisticka strana združenia v zoskupení ENF, Európa národov a slobody. O niečo si polepší aj druhá podobná frakcia EFDD, ktorá by namiesto 41 kresiel mala získať 45.