Politici o Notre-Dame: Národná tragédia a obrovská kultúrna strata
16 | 04 | 2019 I TASR

Skaza parížskej katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu a celý svet. Na sociálnej sieti to uviedol prezident SR Andrej Kiska.


"Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť," skonštatoval Kiska s tým, že v utorok posiela sústrastný telegram francúzskemu prezidentovi. Notre-Dame začali stavať pred vyše 800 rokmi a v súčasnosti je podľa Kisku jeho príbeh večný. "Verím, že čoskoro nás o tom Francúzi presvedčia, že katedrála Notre-Dame bude znova stáť v plnej kráse. Rád sa pridám k národnej zbierke, ktorú vyhlásil prezident Emmanuel Macron," podotkol.

Nová kauza Tipos? Hráči zneužívali chybný stystém
Desiatky hráčov zneužívali chybný systém v Tipose. Bez riadnej hry si peniaze prelievali na osobné účty. Informuje o tom spravodajský portál Aktuality.sk s tým, že zamestnanci akciovky poslali list ministrovi financií. Podozrenia preverujú... Čítať ďalej
16 | 04 | 2019 | TASR


Premiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti Facebook uviedol, že požiar v Notre-Dame je obrovskou kultúrnou stratou pre Francúzsko. Každé vyčíňanie živlov, ktoré ničí prácu ľudských rúk, je podľa neho poľutovaniahodné.

"O to smutnejšie je, ak ohňu padajú za obeť nevyčísliteľné historické a kultúrne hodnoty. Pri pohľade na horiacu svetoznámu parížsku katedrálu Notre-Dame je mi mimoriadne smutno a moje myšlienky smerujú k francúzskemu ľudu," uviedol Pellegrini.

Novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti taktiež vyjadrila ľútosť nad požiarom, ktorý zachvátil parížsku katedrálu. Slovensko stojí podľa jej slov pri Francúzsku a pri Paríži.

Požiar katedrály Notre-Dame je veľkou ranou nielen pre Francúzsko. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Katedrála Notre-Dame je podľa nej historickým symbolom celej Európy.

Osobne preto vyjadrila podporu francúzskemu ministrovi kultúry Franckovi Riesterovi a ponúkla mu pomoc v rámci možností a odborných kapacít. "Pred pár týždňami som navštívila Paríž a mala som možnosť pozrieť si aj viaceré historické skvosty. O to smutnejšie som sledovala obrovské plamene, ktoré pohltili katedrálu Notre-Dame," skonštatovala Laššáková.

Ľútosť nad požiarom vyjadrili aj minister obrany Peter Gajdoš či minister spravodlivosti Gábor Gál.

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu. Náčelník parížskeho hasičského zboru Jean-Claude Gallet uviedol, že stavba katedrály bola "celkovo zachránená a zachovaná", pričom jej hlavné zvonové veže sa v jednom štádiu požiaru nachádzali v ohrození.