POZOR: Vo vysokohorskom prostredí slovenských pohorí trvá lavínové nebezpečenstvo
14 | 04 | 2019 I tasr

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu z päťdielnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku. 


„Snehová pokrývka je do určitej hĺbky dôsledkom pretrvávajúceho ochladenia zamrznutá a tvrdá, čiže je všeobecne dobre spevnená. V priebehu dňa sa na slnkom osvietených svahoch jej stabilita mierne zhoršuje. Na veľmi strmých svahoch je možný výskyt snehových splazov alebo malých lavín z nového mokrého snehu. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch,“ uviedol Kyzek.

V nedeľu ráno bolo na horách polooblačno. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus siedmich do jedného stupňa Celzia. Fúkal mierny, na hrebeňoch až čerstvý severovýchodný vietor s rýchlosťou do šiestich m/s, v nárazoch miestami do desiatich m/s. Za uplynulých 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do piatich centimetrov snehu. Snehová pokrývka je zrána väčšinou zmrznutá a tvrdá, počas dňa na slnkom osvietených svahoch mäkne.