Andrej Kiska chce kanibalizovať opozíciu a vyzýva sponzorov v priamom prenose na TA3
14 | 04 | 2019 I Jana Teleki
Nikto nevie, čo sa v priamom prenose môže stať. Najmä ak pred kameru v štúdiu posadia Andreja Kisku. V relácii „V politike“, odvysielanej Ta3 dostal Kiska možnosť vyjadriť sa k otázkam, ktoré boli replikou a zhrnutím vyhlásení, ktoré potvrdili mnohé úvahy o jeho kandidatúre, o čom sme už písali v súvislosti s jeho nešťastným vyjadrením sedem dní po svojom menovaní o ľudských právach.

Jana TELEKI: Ľudské práva nesmú byť nadradené obchodným záujmom, tak si zapamätáme Kisku
11 | 04 | 2019 | Jana Teleki


Očakávali sme istú reminiscenciu, čiastočnú sebareflexiu a znovunastolenie etickej roviny v postavení prezidenta, ale rozhovor s Norbertom Dolinským skĺzol k prioritám, ktoré prezidenta v súčasnosti plne zamestnávajú. A tým sú jeho politické ambície, agitácia, naivne znejúce populistické vyhlásenia o slušnom, peknom, úžasnom Slovensku, ktoré nám ukradli, a ktoré slušní ľudia chcú naspäť. Veľmi impresívne slová, podsúvanie podprahových informácii vhodne zvolené do akéhokoľvek volebného materiálu, bilboardu. Čas ukáže, či Kiska bude schopný prekročiť populistické heslá a bude vedieť ponúknuť aj iné hodnoty, nakoľko on k hodnotám mieri cez personálne vyrabovanie súčasných opozičných strán.

Kanibalizácia opozície

Kiska presne vymenoval, ktoré strany by sa mali zlúčiť pre vyššie ideály. On je ten, ktorý sa postaví na čelo novej opozície a jeho novozaložená strana bude tá, ktorá si vyberie personálne elity z týchto strán. Čistý politický kanibalizmus, pretože politici rovnakého zamerania si požierajú vlastné personálne zázemie. Kiska náznakom nespomenul, čím by bol schopný osloviť voličov Smeru, Kotlebu, či SNS. Či zabudol, alebo z iného dôvodu nespomenul zvyšných nerozhodnutých voličov, posúdiť nevieme, ale jeho nadšenie, že jeho video pozrelo viac než 20 tisíc ľudí v dobe, keď niektorí politici, komentátori, blogeri majú niekoľkonásobné čísla je priam detinské. Prezidentský inštitút nezafungoval, ani ako sane pre potiahnutie straníckeho prejavu. Spomienka na Sulíkovu ponuku, že mu ponúkol jedničku na kandidátke SaS a hneď v zápätí prehlásenie o zjednotení KDH, SaS, Oľano, Spolu dávajú tušiť a potvrdzujú, že naozaj sa chce postaviť na čelo opozície, nadiktovať svoje dominantné postavenie z čísiel prieskumu a od samého začiatku sa prezentovať s personálnym zázemím strany a štatistikami, ktoré ho v tomto potvrdia.

Na čo môže Kiska naraziť v opozícii?

Predovšetkým je to Matovičov fenomén. Vieme, že Matovič nech je aký je netúži po moci v  podobe ako Kiska, nemá rešpekt pred žiadnou autoritou, nedá si od nikoho diktovať a akákoľvek dohoda s ním stojí a padá na nedodržaní alebo, čo len náznaku nedodržania dohody. Neviem ako to Kiska zvládne pri tom chameleonskom prístupe, ktorý ho určite čaká pri predstave, že bude opozíciu integrovať. Zabudol na Boriska Kollára a jeho prirodzený voličský potenciál, priamočiarosť a jeho neodkázanosť na cudzie zdroje. Možno práve preto sa Kollárovi vyhýba. Každému pozornému pozorovateľovi došlo aj to, že Kiska ani v predošlých vyjadreniach ani teraz sa nevyjadroval k Mostu -HÍD, má systematicky premyslené dôvody. Prezentovať sa s nejakou dohodou, tichou dohodou, budúcou dohodou, zhodnosťou niektorých myšlienok a priorít sa práve teraz a ani po ohlásení avizované na 17.júna sa nedajú získavať body. Kiskovi poradcovia mu vysvetlili, že na MOST - HÍD je čas až vtedy, keď sa vôbec do parlamentu dostane, vtedy bude cena iná a iné budú aj prípadné rokovacie podmienky, podľa toho ako sa vymodelujú vnútorné sily v opozičných silách po voľbách.

Na čo môže naraziť Kiska v koalícii?

Strana SMER- SD nebude Kisku ticho sledovať po skončení obdobia a je zjavné, že aj z posledných síl sa bude snažiť o jeho diskreditáciu ako daňového podvodníka. Musí počítať aj s kvalifikovanou kritikou oponentov, dokonca nie je vylúčené, že v prípade rozbíjania opozície sa roztrhne tak, že tí ktorí sa nepridajú ku nemu, vytvoria novú platformu, ktorá sa tiež môže drobiť ďalej a preskupia sa sily aj do dnešných koaličných strán. Nesmieme zabudnúť ani na to, že každý sa učí, uvažuje takticky a strategicky a tak v slovníku a v hodnotách SMER, SNS a MOST- HID môžu objaviť nové postoje k niektorým témam. Kotleba zostane tým istým činiteľom v tejto straníckej forme alebo v novej, akým bol doteraz, ad hoc sa jeho hlasy budú hodiť každému- pokiaľ nedôjde k zreformovaniu jeho hesiel viac alebo menej radikalizujúcim spôsobom. Kalkulácie s Harabinom ako straníckou veličinou sú v podobe zlého mumáka, pretože Harabin niekoľkokrát potvrdil, že jeho ambície sú v justícii a nie v politike. Prekvapením môžu byť rozhodnutia o jeho sťažnostiach na porušenie volieb, a veľmi veľkým.

Kiska robil nábor sponzorov v priamom prenose

Možno si to ani neuvedomil ako rýchlo sa dostal cez svoje vyjadrenia o financovaní strany k tejto téme. Od bývalého obchodníka jeho razenia, ktorý má jasné finančne skalkulované svoje investície do strany nebolo možné očakávať a ani uveriť, že stranu štartuje s vlastným kapitálom asi milión eur a potom po založení strany prídu náhodným prihlásením darcovia. Vyzvať však v priamom prenose z pozície prezidenta aby sa čo najviac ľudí pridalo k sponzorovaniu jeho strany a hlavne podnikateľov, bola drzosť, ktorú si ešte žiadny politik nedovolil. Dolinskému stuhol pohľad a nedokázal ani zasiahnuť, keď Kiska pokračoval s rozprávkou o dobrom úmysle pri sponzorovaní bez očakávania výhod a o tom, že on do politiky prišiel z Dobrého anjela keď zistil, že Slovensko po vyhlásení Radičovej nemá voľbu. Či Kiska chce zotrieť svoju nebankovkovú minulosť alebo nie, tá mu zostáva. Spolupráca a glorifikovanie Radičovej je zase vytĺkanie politického kapitálu z jej mena bez toho, že by on mal čo len štipku zásluhy na Radičovej práci. Ale to je agitka, ktorá nás v budúcom období postretne viackrát a to nielen od Kisku.

Glorifikácia Čaputovej a prisvojovanie si zásluh

Každý postrehol ako si Kiska prisvojil víťazstvo Čaputovej, keď hovoril o tom, že tieto voľby sme vyhrali, že jej mieni prenechať rozhodovanie o menovaní ústavných sudcoch, ako aj to, že jej bude v budúcnosti pomáhať ako sa dá a prenechá jej palác v najväčšom poriadku. Jasný lobizmus ako hrom. Kiska sa stavia aj v tejto rovine na čelo víťazov. Je to plytké parazitovanie, na ktorom sa má principiálne stavať jeho politická kariéra? Podobne ako s prisvojením si ratingu doterajšej opozície? Či Kiska opäť zvolil tú najrýchlejšiu cestu k výsledkom ako v roku 2014, keď skočil na šachovnicu so svojim bezkonkurenčným rozpočtom a stal sa idolom protificovských síl uvidíme časom.

Mám úctu a pietu k inštitútu prezidenta, podobne ako ju majú z povinnosti aj všetci politici aspoň z dôvodu oficiality. V krátkej histórii Slovenska nikto s úradom prezidenta nezaobchádzal tak privátne, sebecky a neeticky ako Kiska. Nikto ho k tomu neoprávnil a samotná Ústava mu zakazuje byť straníckym prezidentom, zbytočne sa hrá na to, že jeho straníckosť vznikne až po skončení volebného obdobia. So širokým úsmevom hovorí, že už teraz je v myšlienkach vodcom opozície a chce byť predsedom vlády, ktorá povedie Slovensko. Nikto mu to ľudsky neberie a ani neočakáva, že práve on sa spamätá v poslednom mesiaci svojho prezidentovania, ale jeho konanie bude navždy historicky zapamätané a bez ohľadu na jeho budúce politické úspechy sa o ňom bude hovoriť ako o prezidentovi, ktorý sa nedokázal v posledných chvíľach zachovať eticky, honorárne a tak, ako to od neho Ústava vyžaduje.

Za toto by sa mal v pravý čas ospravedlniť a do 17.júna by sa z principiálneho dôvodu nemal vyjadriť ani k jednej otázke na danú tému.