Komentár Martina Ondráša: SNS ohrozuje právny štát a spravodlivosť najviac v histórii SR
12 | 04 | 2019 I Martin Ondráš

Ako vždy, aj teraz, podarilo sa poslancom NR SR, pod vedením jej predsedu, zlomiť veto prezidenta republiky a opätovne schválili zákon o "neprimeraných podmienkach v obchodnom vzťahu s potravinami".


To by samo o sebe nič neznamenalo, keby išlo skutočne iba o tzv. bič na reťazce. Pôvodný zámer bol, podľa autora (SNS), vyriešiť slabšie postavenie dodávateľa pri ekonomicky silnejšom postavení odberateľa potraviny. Ak si dokážeme odmyslieť, že existuje zmluvná sloboda a zmluva predstavuje vyjadrenie slobodnej vôle zmluvných strán, dala by sa táto iniciatíva SNS pochopiť. V prípade, že by sa zákonom snažil niekto obmedziť, alebo zakázať rôzne neodôvodnené poplatky, platby za neexistujúce služby a podobne.


Teraz si možno poviete, že to nie je taký problém a Vás sa to netýka. No nemáte úplne pravdu. Právo a jeho aplikačná prax sa vyvíja aj rozhodnutiami správnych orgánov. Tie zakladajú tzv. precedens. Hoci slovenské právo nie je založené na precedensoch a s výnimkou publikovanej judikatúry Ústavného súdu nie sú judikáty autoritatívnym prameňom práva, pôsobia spravidla silou presvedčivosti a súdy a správne úrady sa od precedensov len zriedka odchyľujú.


Správne konanie je aj všetko konanie orgánov štátnej moci, kde sa o.i. trestá. Či už zákazmi a obmedzeniami, alebo finančným postihom. Ak ste napríklad vodič motorového vozidla, podliehate správnemu konaniu pri každej kontrole, ktorú vykoná Policajný zbor. A teraz si predstavte, že Vás zastaví policajt, bude tvrdiť, že ste pod vplyvom alkoholu a bez zákonného, objektívneho, vecne správneho zistenia veci (nebude vykonaná dychová skúška ani iné meranie) Vám odoberie vodičské oprávnenie. Vy sa odvoláte na jeho nadriadený orgán, ten na 99% automaticky potvrdí, že policajt konal správne.


Podáte správnu žalobu a ako jediný dôvod uvediete, že rozhodnutie správneho orgánu (Polície) nebolo vecne správne, lebo nebolo zákonným spôsobom preukázané porušenie zákona. Súd nemá inú možnosť, len rozhodnutie zrušiť a vodičské oprávnenie Vám bude vrátené. Ak sa Vám podarí, jedná sa o rok. Ak sa dariť nebude a súdy budú zahltené, hovoríme o období 3-5 rokov. Odkladný účinok bude zrušený a Vám neostane nič iné, iba dúfať, že rozhodnutie súdu bude rýchle. Zaujíma niekoho v tomto štáte, čo budete ten 1 až 3 roky robiť? Ak ste vodič z povolania, nezákonné rozhodnutie jedného "objektívneho, spravodlivého a vecne správneho" posúdenia Vám zničí existenciu.


SNS však dnes, v plnej sile, preukazuje nie len svoju absolútnu neznalosť ekonomiky, ale aj to, ako moc celému procesu správneho konania nerozumie. Ak totiž správny orgán prvého stupňa vydá nezákonné rozhodnutie a účastník konania bude nútený platiť, vybraté pokuty pôjdu do štátneho rozpočtu. Nie sú príjmom správneho orgánu. Ak však súd rozhodne, že došlo k pochybeniu, pokutu bude poškodený uplatňovať u toho, kto ju uložil. V tomto prípade sú to jednotlivé regionálne veterinárne a potravinové správy. Tie sú rozpočtové organizácie, pod ministerstvom ministerky Matečnej. Ak budú zodpovedať za prípadné "vrátenie" pokút, budú si musieť vytvárať v rozpočte na tieto položky "rezervu". Čiže, ak štát vyberie 1 mil na pokutách, ktoré ale môže preskúmať súd, bude musieť okamžite vytvoriť rezervu 1 mil Eur v rozpočte toho, ktorého správneho orgánu. Čiže, de facto, na jednej strane príjem a na druhej výdaj vo forme rezervy. V tomto bode, asi aj právnikovi Dankovi, musí byť zrejmé, že + 1 mil Eur a - 1 mil Eur je dohromady 0. To, že je to ekonomický nezmysel, nie je nutné viac rozvádzať.


Ale prečo tu vidíme zásah do práva na spravodlivý proces? V rozsahu väčšom ako si dovolili komunisti za 40 rokov a to je skutočne najnebezpečnejší precedens, čo si tu dovolí niekto, kto sa hrdí titulom doktora práv.


Švejk hovoril, že vláda, ktorá zdražie chlieb a pivo, vždy padne. Chlieb a pivo zdraželo, vláda sa síce trasie, ale to jej nebráni v tom aby potichu a systematicky narúšala základné princípy demokracie a právneho štátu. Hrdo, odborne a slušne!


Dnes sa zakázalo právo na spravodlivý proces.


Čo sa zakáže zajtra?