Švédka, ktorá obvinila Assangea zo znásilnenia, žiada obnovenie vyšetrovania
11 | 04 | 2019 I TASR

Právnička Švédky, ktorá v roku 2010 obvinila zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea zo znásilnenia, vo štvrtok uviedla, že spolu so svojou klientkou požiadajú švédsku prokuratúru o obnovenie vyšetrovania. To bolo zastavené v roku 2017, pripomína agentúra AFP.


"Urobíme všetko pre to, aby prokuratúra obnovila švédske vyšetrovanie, aby mohol byť Assange vydaný do Švédska a stíhaný za znásilnenie. Keďže premlčacia lehota nevypršala, moja klientka dúfa v odškodnenie," uviedla právnička Elisabeth Massiová-Fritzová. Britská polícia uviedla, že zakladateľa WikiLeaks zatkla po tom, ako ju na veľvyslanectvo "pozvali", keďže mu ekvádorská vláda zrušila azyl. Zatkli ho pre to, že sa v roku 2012 nedostavil pred súd, píše agentúra AP.

Assangea vzali do "väzby na policajnej stanici v centrálnom Londýne, kde zostane, kým čo najskôr nepredstúpi pred Westministerský magistrátny súd", uviedla polícia. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt poďakoval ekvádorskej vláde za spoluprácu pri jeho zatknutí.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno konštatoval, že ukončenie azylu pre Assangea bolo "zvrchovaným rozhodnutím", a odôvodnil ho opakovanými porušeniami medzinárodných konvencií z jeho strany. Požiadal Britániu, aby zaručila, že Assangea nevydajú do krajiny, kde by mohol čeliť mučeniu alebo trestu smrti. Británia mu to podľa jeho slov písomne potvrdila.

O prvom šéfovi Európskej prokuratúry rozhodne až budúci europarlament
O prvom šéfovi alebo šéfke Európskej prokuratúry (EPPO) rozhodnú až poslanci budúceho Európskeho parlamentu, ktorý sa sformuje podľa výsledkov eurovolieb z 23. až 26. mája. Vyplynulo to v stredu po neúspechu štvrtého kola rokovaní medzi... Čítať ďalej
11 | 04 | 2019 | TASR


Zatknutie zakladateľa WikiLeaks odsúdil bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, podľa ktorého ide o "temnú chvíľu pre slobodu tlače". Snowdena, ktorý žije v súčasnosti v Rusku, v júni 2013 v Spojených štátoch obvinili zo špionáže a krádeže štátneho tajomstva. Zverejnenie prísne tajných dokumentov odhalilo existenciu globálnych sledovacích programov, ktoré prevádzkovala americká Národná bezpečnostná agentúra v spolupráci s Austráliou, Britániou a Kanadou.

Assange sa uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v roku 2012 so zámerom predísť vydaniu do Švédska, kde ho tamojšie úrady chceli vypočúvať v rámci vyšetrovania sexuálneho útoku. Tento prípad bol neskôr stiahnutý, avšak 47-ročný austrálsky zakladateľ WikiLeaks sa obáva, že by mohlo dôjsť k extradícii jeho osoby na stíhanie do Spojených štátov.