Rusko začalo vyšetrovať litovských sudcov za verdikt nad exsovietskymi činiteľmi
10 | 04 | 2019 I TASR

Ruskí vyšetrovatelia začali trestné stíhanie sudcov z Litvy po tom, ako táto pobaltská krajina uznala za vinných desiatky Rusov zapojených do sovietskeho zásahu proti litovskému hnutiu za nezávislosť z roku 1991. Informovala o tom v stredu Francúzka tlačová agentúra.


Vyšetrovací výbor Ruskej federácie vo vyhlásení uviedol, že spustil vyšetrovanie štyroch litovských sudcov za "úmyselné vynesenie nespravodlivého verdiktu".

Litva v marci odsúdila bývalého sovietskeho ministra obrany Dmitrija Jazova v neprítomnosti na desať rokov väzenia za úlohu pri potlačení litovského hnutia za nezávislosť. Zásah si vyžiadal 14 mŕtvych civilistov a 700 zranených osôb.

Ďalších 66 obžalovaných, ktorí boli vysoko postavení činitelia v armáde, Komunistickej strane a tajných službách KGB, dostalo tresty odňatia slobody od štyroch do 14 rokov. Sledkom oznámil, že litovské súdy nezákonne obnovili prípad, ktorý už bol predtým vyšetrený.

Lučanský potvrdil, že ho chcel Kočner kontaktovať cez viacero osôb
Podnikateľ Marian K. sa pokúšal kontaktovať súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského cez viaceré osoby. Novinárom to povedal Lučanský. Marian K. je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek a obvinený z objednávky vraždy... Čítať ďalej
10 | 04 | 2019 | TASR


Sledkom tiež tvrdí, že na inkriminovanom konflikte sa podieľala "tretia strana", bližšie detaily však vyšetrovací výbor neuviedol. Väčšinu odsúdených tvoria ruskí občania, zatiaľ čo niektorí sú držiteľmi bieloruských a ukrajinských pasov.

Moskva aj Minsk odmietajú vydať podozrivých na stíhanie, pričom Rusko zamietlo aj žiadosť Litvy o vypočúvanie bývalého sovietskeho lídra Michaila Gorbačova.

Útok na kľúčové budovy bránené desaťtisícami pokojných stúpencov litovskej nezávislosti bol súčasťou neúspešného úsilia Kremľa získať kontrolu nad Litvou po jej odtrhnutí sa od Sovietskeho zväzu z marca 1990. Sovietski vojaci 13. januára 1991 zaútočili na televíznu vežu a priľahlé budovy vo Vilniuse.