Izraelská pravica získala zrejme vo voľbách 65-67 zo 120 poslaneckých mandátov
10 | 04 | 2019 I TASR

Pravicová strana Likud a jej pravicoví spojenci získali v utorkových predčasných voľbách v Izraeli zrejme 65-67 mandátov v 120-člennom parlamente. Vyplýva to zo sčítania 96 percent odovzdaných hlasov.


Ako informovala agentúra AFP, Benjamin Netanjahu zrejme opäť získa poverenie na zostavenie pravicovej vlády.


Už z prvých odhadov zverejnených v utorok krátko po zatvorení volebných miestností vyplývalo, že výsledky parlamentných volieb v Izraeli budú veľmi tesné. Netanjahu i jeho hlavný súper Benny Ganc - líder strany Modrá a Biela - sa krátko po zatvorení volebných miestností označili za víťazov volieb.

Netanjahu podľa agentúry Bloomberg v príhovore k svojim priaznivcom vyhlásil, že už začal rokovať s pravicovými stranami. Uviedol, že ich lídri mu sľúbili, že prezidentovi Izraela Reuvenovi Rivlinovi odporučia poveriť zostavovaním koaličnej vlády práve šéfa strany Likud.

Pojednávanie o rozpustení ĽSNS odročil Najvyšší súd SR na 29. apríla
10 | 04 | 2019 | TASR


Ganc zasa avizoval, že vytvorí "vládu národného zmierenia". Dodal tiež: "Možno budeme noví, ale nie naivní". Podľa neho voľby ukázali, že "naša spoločnosť si vybrala jednotu".

Pôvodne sa parlamentné voľby v Izraeli mali konať až v novembri tohto roku. Vlani v decembri sa však vládnuca koalícia dohodla na vypísaní predčasných volieb. Predchádzala tomu koaličná kríza, ktorú vyvolal spor o zákone o výnimkách z povinnej vojenskej služby pre ultraortodoxných židov.