Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o porušení ľudských práv Navaľného Ruskom
09 | 04 | 2019 I TASR

Rusko porušilo ľudské práva bojovníka proti korupcii Alexeja Navaľného, popredného oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina, tým, že ho v roku 2014 dlhodobo zadržiavalo v domácom väzení. Podľa tlačovej agentúry AFP o tom v utorok rozhodol Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.


"Opatrenia, ktoré voči nemu uplatnili, vrátane prísneho obmedzenia komunikácie, neboli úmerné obvineniam, ktorým čelil. Bolo taktiež zrejmé, že s ním zaobchádzali takýmto spôsobom s cieľom izolovať ho od verejných aktivít," oznámil ESĽP vo verdikte s tým, že Rusko porušilo Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

PRÁVE TERAZ: Nový minister financii bude Ladislav Kamenický
Predseda Smeru-SD Robert Fico navrhne predsedníctvu strany za nového ministra financií Ladislava Kamenického. Oznámil to počas spoločného vyhlásenia s premiérom Petrom Pellegrinim v Košiciach. O novom ministrovi rozhodne predsedníctvo, ktoré sa má... Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | redakcia, TASR


Navaľnyj rozhodnutie súdu privítal."Som si istý, že toto rozhodnutie bude mať významné dôsledky pre tých, ktorí sú v Rusku neustále vystavovaní takémuto bezpráviu," napísal Navaľnyj na Instagrame, pričom výsledok označil za "víťazstvo".

Navaľnyj mal v úmysle kandidovať v minuloročných prezidentských voľbách, ale ústredná volebná komisia ho vzhľadom na podmienečné tresty väzenia v dvoch súdnych kauzách nezaregistrovala ako kandidáta. Súdne procesy s Navaľným a rozsudky, ktoré v nich padli, považuje časť ruskej verejnosti za politicky motivované.